Kene ısırmasının zararları nelerdir?

Kene ısırması hangi hastalılara neden olabilir? Tedavisi nedir? Nasıl anlaşılır?

Yaz günlerin yaklaşmasının ardından  ile birlikte pek çok insan park ve bahçelerde güzel havanın tadını çıkarmaya başlamakta. Ancak ne yazık ki önlem almadan yeşillik alanlara çıkanlar, kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Çünkü tam da bu aylarda kene ısırmalarına bağlı “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” vakaları artış göstermektedir. Kene ısırmasının belirtilerini ve nasıl tedavi olmamız gerektiğini bilmemiz, olası “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığı riskinden korur ve acil bir müdahale durumunda nasıl davranılması gerektiği konusunda da yol gösterebilir.

 “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’’ Hastalığında kimler risk gruplarıdır?

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olan “Nairovirus” keneler, arasında enfeksiyon yaparak yayılmaktadır. Keneler, küçükbaş hayvanlardan kan emme esnasında aldıkları virüsleri büyükbaş hayvanlara ve insanlara bulaştırmaktadırlar. Virüs, hayvanlarda sağlığı çok etkilemeyen bir enfeksiyona sebep olurken; insanlarda ölümle sonuçlanabilen, kanamalarla seyreden Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi isimli ciddi bir hastalığa sebep olmaktadır.

Risk  grupları;

  • Kırsal kesimde yaşayan, hayvanlarla yakın mesafe ilişkisi olanlara, kırsal kesimde özellikle çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlara bulaşabilmektedir.
  • Veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçilerde bu hastalık meslek hastalığı olarak olarak görülebilir. Ayrıca bu hayvanların etlerinin hazırlanması esnasında ev hanımlarına ve bu işle uğraşanlara bulaşma riski oldukça yüksektir.
  • Doktor, hemşire gibi hastane çalışanları  ile evde hasta bakan hasta yakınlarına bu yolla bulaşabilir.
  • Şüpheli temas öyküsü olan kişilerin 14 gün süresince hastalığa ait bulgular ve ateş yönünden takip edilmeleri gerekir.


Kene Isırması ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri

Eğer yukarıda tanımı geçen risk gruplarının içinde iseniz kene ısırmasının belirtilerinin neler olduğunu mutlaka öğrenmelisiniz. Bir kenenin insandan kan emmesi ile birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi belirtilerinin ortaya çıkması arasında ortalama 2, (1-3) günlük bir kuluçka süresi vardır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin ilk belirtileri, yüksek ateş, iştahsızlık, baş ağrısı,  yaygın kas ağrıları, kusma, mide ağrısı, ve bazen de ishal şikayetleri ile kendisini gösterebilir. Birkaç gün içinde gözlerde ve yüzde kızarıklık, dışkıda ve idrarda kan bulunması, göğüste noktasal kanamalar, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, burun kanaması, gibi ciddi kanama bozukluğu bulguları görülebilir. Belirtileri fark ettiğiniz anda kısa sürede hastaneye başvurmanız gerekmektedir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin İleri Derece Etkileri Nelerdir?

Ağır vakalarda, hastalığın beşinci gününün ardından akciğer yetmezliği nin ardından karaciğer ve böbrek yetmezliği  ve santral sinir sistemi bozuklukları gelişmektedir. Hastalar genellikle hastalığın 2. haftasında karaciğer, akciğer veya böbrek yetmezliği tablosu ya da yaygın damar içi pıhtılaşma bozukluğu nedeni ile kaybedilirler.


Kene Isırması ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin Tedavisi

Kene ısırması tedavisinde en önemlisi en kısa sürede hastaneye başvurmaktır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'de etkene karşılık bir tedavi ajanı olarak ilaçlardan faydalanılabilir. Hastalara destekleyici tedavi yapılarak organizma hastalığı atlatılana  kadar bozulan fizyolojik dengeyi korumak ve hastanın ihtiyacı olan destek sağlamak gerekir. Tedavi sırasında sıvı ve elektrolit dengesinin korunması, pıhtılaşma bozukluğu gelişenlere taze kan ve pıhtılaşma faktörü takviye edilmesi, ağızdan beslenemeyen hastaların uygun yöntemler ile beslenmelerinin sağlanması, yüksek olan ateşin kontrol altına alınması ve şikâyetlerin giderilmesi için gereken tedavilerin yapılması sayılmaktadır.

Kaynak: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال