Boyun fıtığı belirtileri, tedavisi

Günlük yaşamda yaşam kalitesini düşüren boyun fıtığından nasıl korunabiliriz. Nasıl tedavi olabiliriz.

Boynumuz 7 adet omurdan oluşmaktadır. Ayrıca omurlarımızın arasında hareket edebilmemizi sağlayan diskler yer almaktadır. Travmalar, zorlamaları, kazalar, yada belli bir yaşın üzerinde diskin merkezinde su içeriğini kaybetmesi, diskin yastıklama görevini tam olarak ifa edemesi durumuna düşürebilir.

Disk bozulmaya devam ettiğinde dış tabası da yırtılabilmektedir. Diskin merkezi dış tabakadaki bir yırtıktan çıkarak sinirlerin ve omuruiliğin yer aldığı boşluğa taşarak boyun fıtığı diye adlandırılan hastalığa sebep olur.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme
  • Boyu, sırt, kol ve omuzlardaki ağrı
  • Reflekslerde zayıflama
  • Kolda oluşan incelme
  • Nadiren de olsa fıtıklaşmış disk omur iliğe baskı yapar ve bacaklarda da sorunlara neden olabilir.

Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavi yöntemi

Boyun fıtığı olan hastaların çoğunluğu hiçbir tedavi görmeksizin iyiye gidebilir. Ağrısı devam etmekte olan hastaların tedavisi için değişik seçenekler mevcuttur. Boyun fıtığı için ağrıyı azaltabilecek pek çok ilaç mevcuttur. Doktorunuz gerekli gördüğü durumda istirahat, boyunluk, sinir tahrişini azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz gibi tedaviler önerilir. 

Boyun fıtığında çekme, germe yöntemi

Doktorunuz veya fizyoterapistiniz traksiyon (çekme, germe), soğuk uygulama, sıcak uygulama ve elle masaj gibi tedavileri uygulayarak boyun fıtığı ağrısını, inflamasyonu (tahriş) ve kas spazmını azaltabilmektedir.

Boyun fıtığında ilaç tedavisi

Ağrıyı kontrol etmek amacıyla ilaçlara ağrı kesiciler (analjezikler) denir. Eğer şiddetli ve geçmeyen ağrınız varsa doktorunuz reçetenize kısa bir süre için narkotik analjezikleri de ekler. Bazı durumlarda tedaviye kas gevşeticiler de eklenmektedir. İlaçlardan yüksek doz almak iyileşmenizi hızlandırmayacaktır. Tüm ilaçlar sadece tarif edildiği durumlarda  ve miktarda alınmalıdır. Doktorunuza kullandığınız her türlü ilacı (reçetesiz aldıklarınız da dahil) bildirmelisiniz ve size önerilmekte olan ağrı kesicileri daha önce denediyseniz, bunların sizde işe yarayıp yaramadığını anlatın.

Boyun fıtığı ameliyatı

Boyun fıtığı teşhisi konan ancak cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile fayda görmeyen hastalar için ameliyat tercih edilebilir. 

Boyun fıtığı ameliyatının amacı

Diskin sinire baskı yapan bölümünün çıkarılmasıdır. Bu diskektomi adı verilen bir işlemle yapılır. Herniye olan diskin yerine göre cerrah, omurgaya ulaşmak amacıyla boynun ön ya da arka tarafında bir kesi yapar.

Kaynak: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال