İdrar sondası olan hastaların idrar torbası boşaltımı kimin görevidir?

İdrar sondası takılı olan hastaların idrar torbası boşaltılması görevi hemşirelik yönetmelikte net bir şekilde belirtilmediğinden kimin görevi sorusunu beraberinde getirmektedir.

SORU;

Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde hemşire ünvanıyla görev yapmaktayım. İdrar sondası takılı olan hastaların idrar torbası boşaltımı görevi kime aittir. (Çalıştığım serviste doktor, hasta bakım elemanı ve temizlik personeli görev yapmaktadır.) Hemşirelik görev ve yetkilerinde bu konuyla ilgili geçen sonda bakımında, idrar torbası boşaltımı yer almamaktadır. İdrar torbası boşaltımı yeni torba ile değiştirilmeli mi bu konuyla iligili hemşirelik görev ve yetkilerine nasıl ulaşabilirim


SAĞLIK BAKANLIĞININ VERDİĞİ CEVAP;

08.03.2010 tarih ve 27515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliği ile hemşirelerin görev yetki ve sorumlulukları belirlenmiş ve ek-3'te yer alan tabloda ayrıntılı olarak uygulamalar ve kimin yapacağı belirtilmiştir. İligili tablonun  ''Fizyolojik Temel Gereksinimlere Yönelik Girişimler'' başlığı altında ''Boşaltım Yönetimi'' basamakları da hemşirelik uygulaması olarak belirtilmiştir.

Ayrıca hemşirelik, bakım hizmetlerini mesleki yasalar ile etik  ilke ve sorumlulukları çerçevesinde bütüncül bir yaklaşımla sürdüren profesyonel bir sağlık mesleğidir. Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Bakım Meslekleri Daire Başkanlığı


Hemsire.Com

6 Yorumlar

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

  1. Temizlik personelinin görevimizdir sonda boşaltmak

    YanıtlaSil
  2. Hasta yakınının görevidir

    YanıtlaSil
  3. Sondayı hasta yakını boşaltacaksa hasta bakıcısının işi ne pardon?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katiliyorum bunlari tek tek cimere şikayet edin vergileri boşa ödemiyoruz

      Sil
    2. hasta yakını görevi ne alaka arkadaşlar hhassta yakını bunu nereden bilebilir hasta bakıcının görevi nedir o halde

      Sil
  4. hasta bakıcı maalesef her kurumda bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال