Hemşire Metin Yüksel Atar ile röportaj

Metin Yüksel Atar Kastamonu Üniversitesi Hemşirelik 2. sınıf öğrencisi ''Öğrenci Hemşireler Derneği'' üyesi Hemsire.Com Kastamonu Temsilcisidir ve kardiyoloji, üroloji, kan alma, cerrahi yoğun bakım ünitesi, nöroloji servislerinde staj gördü. Bir öğrenci gözünden hemşirelik nasıl algılanıyor ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar röportajımızda inceledik.

Bir hemşirelik öğrencisi gözünden mesleğinin zorlukları ve staj gördüğünüz birimlerin zorlukları nelerdir?

Servis içerisinde yeterli personel olmaması nedeniyle normal durumda bir kaç hastayla bir hemşirenin ilgilenmesi gerekirken bir çok hastayla ilgilenmek zorunda kalınıyor. Her hastanın alışkanlıkları ve davranışları değişken olduğundan Hastaların sıkıntılarını giderebilmek için yapılan çabalamalardan dolayı stajyerler olarak bayağı yoğun bir stres yaşantısı yaşayabiliyoruz.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler sizce nelerdir?

Toplumda hemşirelik mesleğiyle ilgili oluşmuş olan algı yanılmasının ortadan kaldırılması gerekir. Hemşire doktorun eli altında çalışan bir sağlık pozisyonunda değildir. Sağlık sektöründe doktor- hemsire- paramedik vs. Ekip halinde çalışılması gereken bir durumdur. Doktor hemsireye eli altında çalışan bir personel gözüyle bakamaz ve herkes kendi sorumlu olduğu görevi bir ekip halinde yerine getirir. Bu konuda toplumdaki yanılgıların kaldırılması mesleğin gerçek anlamda daha iyi ve rahat gelişmesine katkıda bulunacaktır.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Yetersiz olduğunu düşünüyorum . Birçok sendika, dernek var ama hemşirelik mesleğini yapanların ihtiyaç ve haklarının gerçekten savunulduğunu düşünmüyorum.


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Nöbetin belirlenme şekline göre değişkenlik gösterir. Bir defada 24 saat nöbet yapılması sağlık personelinin bedensel rahatsızlık, erken yaşta yaşlanma ve psikolojik stres yaşamasına sebep olur. Şayet günde 8 saatlik nöbetler olursa sağlık personelinin sağlıklı bir yaşam sürmesi de avantaj sayılabilir.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

Ben bu görüşe katılmıyorum. Günümüz atamalarını göz önüne aldığımızda garanti atanır diyebileceğimiz meslek maalesef yok. Bu algı şu sürecte cok yanlış bir yargıdır.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Eğitim alınan Fakülte, Yüksekokul proğramına göre değişiyor diye biliyorum. Çoğunlukla eğitim veren Yüksekokul - Fakültelerde bu meslekteki bütün anabilim dallarının eğitimi öğrencilere verilmekte olup öğrencilerin her serviste çalışabilme olanağını sağlanmaktadır.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

Sağlık alanında çalısmak istiyordum. Bu meslek nasip oldu. Pişmanlık asla duymadım ve hastalara yaptığım her uygulamalı girişim, psikolojik destek beni daha da mesleğimi sevmemi ve mutluluk hissetmemi sağlıyor.


Kastamonu Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir?

Başka şehirlerde hemşirelik okuyan arkadaşlarımın ders içerikleri ve kredi durumları ile kıyasladığım zaman ders içeriklerimizin bizim donanımımız için çok şişirilmiş ve anabilim dallarına verilen kredilerin normalden çok fazla olması ve dönem içinde verilen anabilim dalı dersinin yıla yüksek kredilerle yayılmış olması hocalarımızın gerçekten bu meslekle alakalı bilinmesi gereken her şeyi çok iyi bilmemiz için ellerinden geleni yaptıklarını göstermektedir. Çok fazla sosyal imkan olmasa da hocalarımız her yıl ellerinden geldiğince öğrenciyi gelistirici seminer ve sempozyum düzenlemektedirler.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Gerçekten eksileri ve artılarıyla detaylıca düşünüp severek yapabileceklerine inanıyorlarsa seçmelerini tavsiye ederim. Hangi meslek olursa olsun eğer kazancı için bir meslek seçiliyorsa o mesleğin yapıliyor olması mesleğin gereklerini tam anlamıyla yerine getirilmemesine neden olacaktır.


Hemşirelik meseleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

Hastane içerisinde hastanenin her farklı görevi yerine getiren personeller arasında birlik, saygı ve sevgi olursa ayrıca iletişim esnasında birbirleri arasında üstünlük olduğunu düşünerek davranışlar sergilenmezse gerçekten herkes kendi sorumluluğunun bilincinde davranmış olacağını.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال