Hemşirelikte mesleki örgütlenmenin gerekliliği - Mehmet Sanat

Hemşireliğin en büyük sorunu nedir diye sorsam ne dersiniz?

  • İş tanımının belli olmaması?

  • Yasal boşluklar?

  • Eğitimde müfredat birliğinin toplum nezdinde hakettiği saygıyı bulamaması?
    ...


gibi sayısız neden sayılabilir ki hepsi de gerçekten ayrı bir dramdır. Olayın özüne indiğimizde tüm bunların esasında hemşireliğin örgütsüz bir yapıda olmasından kaynaklandığı net olarak görülebilir. Hemşirelik müfredatı üniversitelerde dahiL bir standarda oturtulmamışken, Sağlık Meslek Liselerinin açılmasıyla müfredat ortaklığı çabası tarumar oldu. Meslek anlamında en iyi ihtimalle bir 20 yıl daha kanayacak bir yaramız oldu.

Hemşire yardımcısı gibi ne olduğu ve olacağı bilinmeyen ve sahaya çıkıldığında çok derin sorunlara neden olacak daha önce hiç deneyimlenmemiş nur topu gibi bir sorunumuz oldu; hemşire yardımcılığı! Makalemi okuyan meslek lisesindeki arkadaşlarım lütfen sözlerimi yanlış anlamasın. Sorun onların bu okulları okumasında değil, meslek standartlarının oluşmasına engel olan okulların açılmasında.

Hangi meslek var ki hem lisans düzeyinde, hem ortaöğretimde verilen eğitimle aynı görev ve yetkiyi elde etsin, ifa etsin?


Mesleki saygınlığımız yok!

Evet yok! Çünkü halk gözünde hemşirelik bir meslek değil! Hastanelerde çalışan, iğne serum ve hatta işte dosya kaydı yapan bir nevi doktor yardımcısı, asistanı vs. çünkü profesyonel bir meslek olması için;

  • Formal bir eğitim standardının olması gerekiyor.

  • Bir iş tanımının olması gerekiyor o iş dışında çalıştırılamaması gerekiyor.


Ancak 2011 yılında yönetmeliği yazılan yasa görev yetki ve sınırlarını çizmekten olduça uzak! Bu yönetmeliğe göre;

  • Hemşire neredeyse her işi yapabilir.

  • Lise mezunu, üniversite mezunu arasında da hiç bir fark yok.


Dürüst olalım hemşire olmasanız mevcut durumda sizde mesleki anlamda saygı duymazsınız. Maaşlarda adaletsizlik, özlük haklarında yetersizlikler... bu çok vahim bir durum. Maddi çıkarlar söz konusu olduğunda meslekler içinde bile ne denli çıkar çatışmaları olduğunu bilmeyen yoktur. Ortada bir pasta var ve bundaki en büyük dilimi elbette en güçlü olan alacaktır.


Hatta bazı meslektaşlarımız tarafından alkışlanan büyük bir lütuf olarak görülen hak (!) Lisans okuyanların emeklerinin ve eğitiminin öneminin hiçe sayıldığı haksızca bir uygulama. Lisans mezunu sayısı evet artsın. Lisans okuma teşvik edilsin. Lisans okumak isteyenlerin üniversite sınavına girebilirleri için hiç bir engel yok.

Hemşireliğin meslek anlamında o kadar çok sorunu varki, bunlar aklıma ilk gelenler.


Çünkü hemşirelik ile ilgili karar alanlar hemşire değil bu pek umurlarında da değil. Üzücü olan kısmı karşılarında direnç bulacakları bir yapıda yok. Bu yapı kurulmadıkça ya da var olan yapılar büyütülmedikçe bizim hakkımızda kararlar verilmeye devam edilecektir.

Mesleki özlük hakları söz konusu ise bu işin olmazsa olmazı örgütlü bir yapı olmaktır. Bazı haklar ancak kolektif bir mücadele ile elde edilebilir. Bir güç değil birlikte bir güç olmak gerekir. Bizler bu yapıyı inşa etmeliyiz ve bir yerden işe başlamalıyız.


Mehmet SANAT

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال