Hemşire Mehmet Aytemur ile röportaj

Mehmet AYTEMUR Kastamonu Üniversitesi 2.ci Sınıf öğrencisidir. Diyaliz, nefroloji, beyin cerrahi servisi, dahiliye, evde hasta bakım servisi ve eko polikliniklerinde staj görmüştür, ayrıca iş sağlığı ve hasta güvenliği sertifikası olan Mehmet, Kastamonu Münif İslamoğlu devlet hastanesinde ve Erciyes Üniversitesi fakultesinde staj görmüştür, meslektaş adayımız olan arkadaşımız aktif öğrencilik hayatına devam etmektedir. Bir öğrenci gözünden hemşirelik nasıl algılanıyor ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar röportajımızda inceledik.

Bir hemşirelik öğrencisi gözünden mesleğinin zorlukları ve staj gördüğünüz birimlerin zorlukları nelerdir? 

Hemşirelik mesleğinin şu sorunu vardır diye tam bir değerlendirme yapamam çünkü hemşirelik mesleği ülkemiz şartlarında henüz benim fikrimce oturmamış bir sisteme sahip, bu yüzdendir ki ülkemizdeki hemşirelerin tamamı büyük zorluklarla çalışmaktadır.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler sizce nelerdir? 

Hemşirelik mesleğinin gelişmesi yine biz hemşirelerin elindedir biz mesleğimizi ne kadar değerli ve saygın olarak gösterir isek insanlar gözünde o kadar yükselecek ve gelişecektir. Bir hemşire mesleği dahilinde neler vardır neler yapmalıdır bunları bilmeli ve hakkını korumalıdır ancak bu şekilde gelişim mümkündür.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz? 

Hemşirelik mesleği diğer meslek gruplarına bakarsak çok kötü bir durumda değil bir örgütlenme var ama ben şuan günümüz şartlarında yeterli olduğunu düşünmüyorum. Her hemşire meslektaşını kardeşi gibi görmeli ve onunla birlikte hareket etmelidir.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz? 

Halk arasında bulunan bu kanı çok eskiden kalmış sağlığa ihtiyaç bitmez sağlık çalışanı açıkta kalmaz fikrinden gelmektedir ama günümüz şartlarında bu mümkün değildir.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Hastahaneler ne kadar temiz noktalar olsa, ne kadar hijyenik olsa da, bu dışarıdan gözüken hali fakat hemşireler hiçde öyle tam hijyenik ortamlarda malesef çalışamıyorlar. Ayrıca çalışma alanı darlığı meraklı ve endişeli hasta yakınları bu durumu dahada zorlaştırmaya sebep olabiliyor, çalışma ortam ve şartları hiç istenilen bize öğretilen gibi değil hatta olması gerekenden bile farklı.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu? 

Hemşireliği seçmemin nedeni yükselme imkanının çok açık olması ve ülkemizde bu yönden büyük bir açık olmasıdır. Bazı durumlarda pişmanlığın sınırına gelsem de hiç bir zaman pişman olmadım.


Kastamonu Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir?

Kastamonu üniversitesi eğitim kalitesi yönü ile diğer bir çok üniversiteden bir adım önde ancak sosyal faaliyet yönünden de diğer üniversitelerden oldukça geride.


Kastamonu şehrinde yaşıyorsunuz bu şehirde yaşamanın artı ve eski noktaları nedir?

Kastamonu pozitif olarak huzurlu sessiz ancak negatif olarak çok pahalı ve küçük bir şehir.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

Çevremdeki kişilere belirli koşulları kabul etmeleri dahilinde hemşireliği öneriyorum.


Hemşirelik meseleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir? 

Hemşirelik mesleğinde daha iyi bir gelecek için hocalarımıza düşen görev öğrencilerini yüksek ihtisas ve uzman hemşirelik konularında desteklemeliler.


Teknoloji hemşirelik mesleğini nasıl etkiliyor? Daha çok teknoloji  daha az insan gücü demektir sözü hemşirelik içinde geçerli midir? 

Teknoloji hemşirelikte işi kolaylaştırır ancak insan ihtiyacını azaltmaz bence hemşirelik insan odaklı bir meslek olduğu için insan merhameti ve şefkatine her zaman ihtiyaç olacaktır.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

  • Eğitim birliğinin olmaması.

  • Meslektaşlar arasında birlik ve beraberliğin çok kuvvetsiz olması
    .
  • Sağlıkta şiddet büyük bir hemşirelik sorunudur.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Metin Yüksel ATAR

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال