Hemşire Münevver Savaş ile röportaj

Münevver SAVAŞ İnönü Üniversitesi Hemşirelik 4. sınıf öğrencisi olup ayrıca Hemsire.Com Malatya Temsilcisidir ve hepimizin öğrencilik hayatında yaşadığı gibi birçok serviste ve alanda staj gördü ve öğrenimine devam etmekte. Öğrencilerle yapılan röportajlara bir yenisini daha eklerken mesleğin öğrenciler gözünden nasıl algılanıp ne gibi zorluklarla karşılaştığını röportajımızda inceledik.

Bir hemşirelik öğrencisi gözünden mesleğinin zorlukları ve staj gördüğünüz birimlerin zorlukları nelerdir? 

Genel olarak baktığımızda da az hemşire ve çok hasta ile karşılaşıyoruz .Bu durum iş yükünü arttırıyor ve yapılan işin kalitesinin azalmasına sebep oluyor. Hemşirelerin hastalarına tamamen hakim olması ve işini çok dikkatli yapması gerekiyor. Yorgunluk ve uykusuzluk olunca budurum zorlaşabiliyor. Birde mesleğimizin kesin çizgilerle sınırlı bir görev tanımı yok. Bir çok sahipsiz kalan iş hemşirelere düşüyor ve servisi yada çalıştığı bölümü toparlayan, ayakta tutan bir sağlık elemanı olduğunu düşünüyorum hemşirelerin.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler sizce nelerdir? 

Öncelikle yapılması gereken, işimize dört elle sarılarak, severek ve ciddiye alarak yapmamızdır. Böylelikle birlik ve beraberliğin sağlanacağını ve sorunlarımızın çoğunun ortadan  kalkacağını düşünüyorum. Hatta toplumun gözündeki hemşire profilinin çok çok yukarılara hakettiği yerlere taşınacağından eminim. Birde hemşirelik yapmak için yaş ve donanım çok onemlidir. Daha kaliteli ve düzeyli bir hemşirelik tanımı yapmak istiyorsak en az lisans mezunu olanlar görev yapmalıdır. Mesleğimizin gelişmesi için bizi yetiştiren hocalarımızada büyük pay düşüyor. Akabinde bizim özverili çalışmamız ve gelişime açık olmamız, ayak uydurmamız önemli bir etken.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz? 

Kesinlikle yeterli değil. Hemşirelerin dilinden anlayan, ciddi manada destek olan bir sendikanın olduğunu düşünmüyorum. Bu durumda hemşirelerin az da olsa bir payı var. Mesleki bilinci tam ve derneklere karşı ilgili, güçlendirebilen, ileriye götürebilen hemşireler görmek istiyorum. Profesyonel bir sağlık elemanı olarak farkındalık oluşturmak istiyorsak mesleki örgütlenme şart. Mesleğimizin çıkarlarını korumak, iletişim kurmak, dayanışmayı sağlamak amacıyla meslek odamızın olması gerekirdi. Bu kesinlikle çok geç kalınmış bir ihtiyaçtır.


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir? 

Sağlık alanının en zor yönüde hizmet verirken belli ve düzenli bir mesai saatinin olmamasıdır. Birde insanların sağlığı için hizmet vermek de eklenince zor bir hal alıyor.Uykusuzluk veya yorgunluk demeden işimizi yaparken çok dikkatli olmamız gerekiyor. En küçük hata insanların hayatına mal olabilir Allah muhafaza. Avantaj olarakda nöbet sonrası aileye ve çevreye ayırabileceğin gününün olması.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz? 

Düşünüyordum ancak bu fikrim iki yıl önce değişti. Günümüzde birçok mezun ve işsiz hemşire var. KPSS nin atanma yolunda mezunlar için yüksek bir duvar olduğu herkesçe malum. "Hemşirelikde KPSS ile alınıyordu değilmi evladım" diyen amca ve teyzeler artık hemşireliktede atamaların zorluğunu bu sorularıyla içten içe anlatıyorlar.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Hemşire bakım veren, tedaviyi uygulayan, sağlık kalitesini yükselten, acil ve ilkyardım uygulayan (ve çoğaltılabilir) sağlık elemanlarıdır. Bu yüzden hemşirelerle birçok alanda karşılaşabiliriz. Çalışma şartları ve işyükü çalışılan yere göre farklılık gösteriyor.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu? 

Özel bir sebebi yoktu. Bende bu bölümü okumaya başladıktan sonra sevenlerdenim.


İnönü Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir?

Benim sınıfım çok kalabalık olduğu için ister istemez aksaklıklar olabiliyor. Ama hocalarımın eğitimimiz konusunda çok uğraştıkları ve staj rotasyonlarını hazırlarken bile günlerce büyük uğraşlar verdikleri inkar edilemez bir gerçek. Sosyal imkanlar açısından herkesin ilgi alanına göre katılabileceği çeşitli faaliyetler mevcut.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

İnsan sevdiği bir işi yaparken harikalar çıkarabilir. Severek yapmalarını isterim.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmelesi mesleğe neler sağladı? ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Erkek hemşirelerin toplum içinde artık kabullenildiğini düşünüyorum. Ve hemşireliğin bir kadın mesleği olmaktan çıkması, biraz daha güçlenmesi, daha fazla hak arayışı içine girmesi açısından pozitif bakıyorum. Ayrıca erkek hastaların özel durumlarında erkek hemşirenin ilgilenmesi hem hastanın kendini rahat hissetmesi ve sorunlarını rahat dile getirmesi hemde tedaviye katılması açısından çok iyi oluyor.


Hemşirelik mesleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

İşin ehline verilmesi gerekir. Klinisyenlerde yöneticilerde eğitimcilerde bulunduğu konuma hakkı ile getirilmelidir. Yöneticiler lider vasıflı olmalı, krizleri önceden görebilmeli, önlem alabilmeli ve yönetebilmelidir. Eğitimciler yolun en başında bizleri karşılayanlar olduğu için öğrencilere karşı en hassas olması gereken kitledir. Klinisyenler ise sabırlı ve özverili olmalıdır. Bu güçlerin planlı ve programlı bir şekilde beraber çalışması, birliği elden bırakmaması öğrenciler açısından da faydalı olacaktır.


Türkiyedeki hemşirelik yapısı ile yurtdışındaki hemşirelik yapısı hangi konularda farklılık göstermektedir?

Bence Türkiye'de hemşirelik hakettiği değeri göremiyor. Mesela bir klinik doktorsuz açılabiliyorken hemşiresiz açılamıyor. Hemşire bu kadar önemli bir sağlık elemanı iken ülkemizde daha yüksek statüde olması gerekir. Birde aylık gelirimiz hakedilenin çok daha altında diye düşünüyorum. Hemşirelerin görev ve yetkileri ülkemizde bazı ülkelere nazaran çok sınırlı. Örneğin; Amerika'da hemşireler derece yükselttiği takdirde bağımsız olarak tedavi ve girişim yapabiliyor. Şimdi şöyle düşünelim. Serviste yıllardır çalışan ve servise çok iyi hakim olan bir hemşire, hastanın hayati önem taşıyan acil bir durumunda doktor olmadığı için gerekli olan bir girişimi bağımsız olarak yapamıyor ve hasta ölmek üzere. Siz olsanız ne yapardınız ? Hemşire yasal sorumlulukları üstlenerek hastanın hayatını kurtarsınmı, yoksa işin sonunda ceza olduğunu düşünerek hastayı ölümemi terketsin ? İşte bu ikilemlerde kalmamamız için bağımsız olarak yapabileceğimiz girişimler genişletilmeli.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunların nelerdir?

Birkaç tane saymak gerekirse, mesleki özerkliğin olmaması, istihdam yetersizliğine bağlı ağır işyükü, yıpranma payının yetersiz olması, sağlıkta şiddet konusunda caydırıcı bir önlemin alınmaması.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Recep İshak ÇINAR

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال