Hemşire Deniz Bilgi ile röportaj

Deniz Bilgi Kafkas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2012 yılında mezun olmuştur. 4 Yıldır aktif olarak meslekte çalışıyor olan Deniz, Memorial Diyarbakır Hastanesinde 2 yıl genel yoğun bakım ünitesinde çalışmıştır. Şuan Dicle Üniveristesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışma hayatını sürdürmektedir ayrıca Temel yaşam desteği sertifikasına sahiptir ve Hemsire.Com Diyarbakır Temsilcisidir.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları ve çalıştığınız birimin zorlukları nelerdir?

Evet... mesleğin zorluklarını saymakla bitirmek mümkün değil aslında ama aklıma geldikçe söyleyeyim. Hemşirenin temel uğraşısı insan. Tabi bu başlı başına bi zorluk aslında. İnsanla uğraşıyoruz işimiz insanla. Yeri gelir hastanın nazını yeri gelir hastanın gazını çekmek zorunda kalıyoruz. Bazen hasta kilolu olur bazen hasta sinirli olur bazen inatçı olabiliyor. Tam olarak zorluk o an hemşirenin yaşadığı ile ilgili. Ayakta kalmak koşmak sıçramak uyuyamamak gibi zorlukları hiç saymıyorum bile. Kendi adıma konuşmam gerekirse hep yoğun bakımda çalıştım hiç servis yüzü görmedim. O yüzden benim için zorluk tam olarak durumu kötü bir hastaya uzun süre yapılan uğraşlara tedaviye bakıma yoğun dikkate ve tedaviye rağmen kaybetmektir. Yaşam mücadelesi veren hastayı hayatta tutmak için elinizden geleni yapıyorsunuz ve hasta mücadeleyi kaybediyor. İşte gerçek zorluk budur. Tabi tersi içinde geçerli. O hastanın iyileşip ayağı kalkması. Hemşireye verilen en güzel armağandır aslında.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Bu mesleğin gelişmesi, öncelikle hemşirenin kendini bireysel olarak geliştirmesinden geçer. Sadece mesaisini doldurmaya çalışan bir grup hemşireyle sadece verilen bir işi sorgusuz sualsiz yapan birkaç hemşireyle veya kendi işi dışında verilen işleride kabul eden hemşirelerle olmaz. Hemşire önce kendini geliştirecek, kendini geliştirdikten sonra meslek zaten gelişir. Doktor yardımcılığı rolünden kurtulmalı. En büyük faktör bu, nasıl ki dışardan bakılınca öyle deniliyor içerdeki hemşire de bunun önüne geçmeli.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Özellikle şimdiki zaman için söylüyorum, ne sendika ne örgütlenme değil yeterli neredeyse yokkkk denilecek kadar yetersiz. Hemşire kendini kurtarma kendini sıyırma kendini değerlendirme peşinde. Yeni hemşirelerde atanayım gerisi mühim değil peşinde, ki bunu yapması da gayet normal çünkü sistem bunu gerektiriyor şuan. Diğer mesleklerde ki o platformları o dernekleri o dayanışmayı görünce kıskanmıyor değilim aslında ama hemşirelerde malesef o yok.


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Hemşirelik mesleği esnaf gibi çalışamıyor maalesef. Yada bir.mühendis gibi çalışamıyor. Gece hastaları beklemeye alıp gündüz tekrar başlatamıyoruz. Yani 7/24 hasta başında aktif olmayı gerektiren bir meslek. Bu konuda avantajlarda dezavantajalar da bulunmakta . İş sonuçta illa zor olacak bu konuda çok eleştiri yapmak istemiyorum ama gençsen gece çalış ki büyüdüğünde mesai çalışmana gençler engel olmasın diyorum.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

Hemşirelik mesleği diğer mesleklerdeki gibi alımı ağır ağır zorlaşmadı. Bunu yakından takip eden birisiyim şahsen. 3 yıl evvel atanmak kolay iken 2 yıl önceden beri birçok mesleği birden geçti diyebilirim, yani sadece 1 yıl ile atanmak neredeyse çok zor oldu ve bunun en büyük nedeni yine hemşirenin kendisidir. Atanan hemşirenin tekrar tercih yapması birçok üst kurumun işine geliyor ve atanamayan hemşirenin birikmesine neden oluyor. Biriken hemşire topluluğu çalışma ücretini değiştirip düşürüyor. Özel sektöre gün doğuyor hemşirenin değeri düşüyor say say bitiremeyiz yani.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz? 

Çalışma alanı çok geniş. Hastane dışında da çalışma alanlarımız mevcut, tabi iyi bir fırsat, işyeri hemşireliği olsun okulda öğretmen hemşire olsun birçok yerde çalışma alanına sahibiz, çalışma şartlarımız da yerine göre değişebiliyor. Polikliniklerde dakikada 100 kan alan hemşire ile iş yerinde haftada bir hastalanan işçiye bakan hemşire şartları aynı olamaz. Ama dayanışma ve haberleşme olmadığından dolayı ücretleri ayni olabilir.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

İlk başta biraz kararsızdım bu mesleği seçme konusunda ama içine girdikçe doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Güzel bir meslek daha güzelde olabilir. Umarım öyle olur.


Kafkas Üniversitesinden mezun oldunuz. Sizce Kafkas Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir? 

Eğitim kalitesini başka üniversitelerin eğitim kalitesini bilmediğimden kıyaslamam uygun olmaz fakat, kontenjan sayısı fazla olduğundan uygulama eğitim stajlarında aktif katılım sağlamayan birçok öğrenci arkadaşımız vardı. Mesleğe başladıktan sonra tecbübe edinildiğini düşünüyorum. Sosyal imkanlar yok denecek kadar azdı. Hala da aynı durumda. Bir gıdım ilerleme yok.


Diyarbakır şehrinde yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın artı ve eksi yönleri nelerdir?

Artı yönleri çok eksi yönleri yok. Tabikide şehrimi seviyorum, belki bir başkasına göre vardır ama benim gözümde eksi yönleri yok şahsen. Yetersiz sağlık kurumu dışında aklıma şimdilik bişey gelmiyor.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir? 

Oturup Kpss çalışsınlar diyecem ama alım yok neredeyse. O yüzden mesleği yapan olmaktan çok yaptırmayı öğreten olabilirler. Tavsiyem şu ki klasik hemşire olmasınlar. Sürekli öğrenen öğreten tecrübe kazanan hemşireler olsunlar. Bir seçenek daha var ki çoğu hemşire bunu seçmiştir. Mesaimi kurtarayımda ne olacaksa olsun bu tip hemşireler olmasınlar.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

İnsanla parayı ayırdedebilecek herkese öneririm.


Hemşirelik meseleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

Boş zamanlarınızda hemşire denetlemekten vazgeçmelerini tavsiye ederim. Zaten hemşirenin yeterince sorumlusu var.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı? ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Bence erkeklerin bu mesleğe girmesi biraz ortalığı karıştırdı. Ben şahsen inanmıyorum ki erkeklerden önce bu kadar kurcalama bu kadar itiraz bu kadar görev dağılımı veyahut hemşireye karışma işine bak hemşire yardımcı değil bir meslek grubudur diyalogu yoktu. Eksiden hemşire doktor yardımcısı veya işe git ilaç yap yatak değiş sorgulama sorma soru sorma gibi bir takım eylemden ibaretti şimdi ise yerine zamanına kişisine göre çok farklılıklar göstermekte.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Günümüz şartlarında sorunsuz eksiksiz meslek yoktur diye düşünüyorum. Zenginin ayrı derdi varsa fakirin ayrı derdi vardır misali. Ama hemşirelik daha iyisine lâyık bir meslek oldugunuda söylemeden yapamayacam.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.


Röportaj: Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال