Hemşire Alper Örer ile röportaj

Kafkas Üniversitesi 2013 yılında mezunu oldu. 2 yıl Kilis Elbeyli Konteynır Kent Acil servisinde çalıştı. Şuan Hatay Payas Toplum Sağlığı Merkezinde çalışmakta, 3.5 yıldır hemşirelik mesleğini icra etmektedir. Ayrıca Hemsire.Com Hatay Temsilcisidir.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları ve çalıştığınız birimin zorlukları nelerdir?

Hemşirelik mesleğinin zorluklarından ziyade hastanede hep ikinci planda olması, dizi, flimlerde cinsel obje gibi lanse edilmesinden dolayı toplum gözünde hemşirenin saygınlığını kaybettiğini düşünüyorum. Bununda önüne daha bilinçli daha donanımlı bir eğitimle geçebiliriz. Bundan dolayı hemşirelik mesleği yapacak kişilerde kesinlikle lisans mezunu olma şartı aranmalıdır. 2 yıl Kilis'te Suriyelilerin kampında acil serviste çalıştım. Burası benim için farklı bir deneyim ve tecrübe oldu. Okulu bitirirken Hemşirelik yeminindeki gibi din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm arkadaşlarımız mesleğinin gereğini hakkıyla yapıyordu ve bu beni fazlasıyla memnun etmişti. Mesleğimizde böyle candan çalışan arkadaşlarımız olduğu sürece mesleğimiz her zaman gelişmeye ve saygınlık kazanmaya devam edecektir. 1,5 yıldan beri Payas Toplum Sağlığı Merkezinde çalışmaktayım. Ve bu mesleğin en rahat yapılacağı yerler Toplum Sağlığı Merkezleridir. İş yükü oldukça hafiftir diyebilirim.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle kesin ve net çizgilerle görev tanımımız olmalı ve tüm idari amirlere ezberletilmelidir. Çünkü idari amirler nerelerde eksik varsa oraya hemen bir hemşire gönderelim halleder mantığındalar. Orta öğretim mezunu atanmaları durdurulmalı ve daha donanımlı kişiler bu mesleği icra etmelidir. Hemşire arkadaşlar kendilerini geliştirip yöneticilik makamlarında görev almalıdırlar. Çünkü tüm yöneticiler doktor oldukları için hep doktorların hakları dikkate alınmaktadır.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Sendikal çalışmalarda kesinlikle bulunmalıyız ve mesleğimizin zorlukları ve eksiklerini dile getirmeliyiz ki daha çok kişiye ulaşabilelim. Örgütlenme konusunda da geçenlerde İstanbulda ki bir hastanede yaşanan olay herkesi üzmüştür. Bir belediye çalışanının bir hemşireye saldırması ve hakaretler etmesi sonucunda, sosyal medyada yankı uyandırabildik ve belediye de o kişiye gereken cezayı vermiştir. Murat Boz'un oynadığı filmindeki bir sahnede hemşirelerin çok yanlış yansıtılmasına rağmen buna tesir edecek tepkiyi oluşturamadık. Acaba aynı sahne doktorlara yapılmış olsaydı sağlık camisasının tepkisi nasıl olurdu ? yorumsuz :)


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Eğer çalıştığınız hastanede yeterli personel var ise nöbet usulü çalışmak çok iyi çünkü nöbet boşluğu yapabilirsiniz . Dezavantajını daha çok çocukları olanlar için söyleyebiliriz.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

Çoğu mesleğe göre hala atanması kolay sonuçta 68-70 puanla bile atanabilmekteyiz. Ama biz genelde uzak yerlere atanmak istemediğimiz için atanamadık puanlar yüksek diye yakınmaktayız. Zamanla doluluk oranına göre puanlarda da yükselmeler olacaktır.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz? 

Hemşire hastanenin her tarafında çalışabilir, nerede eksik var hooop hemşire oraya. Labaratuar, röntgen, veri hazırlama, mutemetlik her yerde çalıştırılabilen joker elemandır hemşire. Çünkü görev ve yetki tanımımız düzgün değil. Çoğu yöneticide bunu kullanmaktadır.


Kafkas Üniversitesinden mezun oldunuz. Sizce Kafkas Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir? 

Hocalar konusunda çok memnundum. İyi bir eğitim aldığımızıda düşünüyorum. Üniversite hastanesi bizim son zamanlarımızda açıldı ve biz oradan pek faydalanamadık. Yeteri kadar vaka görmeden mezun olduk. Sosyal imkan olarak ise minumum seviyededir. Kars’ın bize kattığı tek şey kayak yapmayı öğrenmemizdir.


Hatay şehrinde yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın artı ve eksi yönleri nelerdir?

Hatay tarihi, maneviyatı ve doğal güzellikleri açısından insanı tatmin edecek kadar güzel bir yerdir. Burada yaşam diğer yerlere göre ucuzdur ve insanları sıcak kanlıdır. Bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için insanların birbirine saygısı oldukça fazladır, bunu burada yaşayanlar çok kısa sürede farkeder zaten. Eksi olarakda son zamanlarda Hatay’ın bazı ilçelerine yapılan Suriyeli kampları diyebiliriz.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

Ben severek yaptığım için öneririm çünkü insanların hastaneden mutlu ayrılması beni ziyadesiyle mutlu etmektedir.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı? ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Meslekte cinsiyet ayrımı yapılması zaten yanlış bir şey, bu yanlıştan dönülmesi gayet iyi oldu. Bu meslekte erkeklerinde olması daha güçlü bir duruş sağlanması konusunda yardımcı olacaktır. Toplumumuzda erkekleri gayet rahat benimsedi ve adaptasyon sıkıntısı yaşamadılar.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Sağlık bakanlığımızın doktorlara verdiği önemi, görev ve yetki dağılımını hemşirelere vermemesidir. Hemşirelerin birbirini savunmaması, birlik ve beraberlik anlayışının olmaması bizim en büyük sorunlarımızdandır. Hemşire bile haklı olsa dahi kendi meslektaşının yanında olması gerekirken geneli doktorlardan yana olmuştur, çünkü güç hep onlardadır. Buda sağlıkta ki politikamızın ne kadar yanlış olduğunu göstermektedir.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال