Hemşire Şakir Yeşilbaş ile röportaj

Şakir Yeşilbaş Kafkas Üniversitesi 2014 mezunu. İstanbul Özel Memorial Hastanesi dahiliye servisinde çalıştı. Şuan Haydarpaşa Numune E.A. Hastanesi acil servisinde aktif olarak görev almaktır. 3 yıldır hemşirelik mesleğini icra etmektedir.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları ve çalıştığınız birimin zorlukları nelerdir?

Acil servisin en zor yanları stabil hastaların 2 saate kadar bekleme süresi bakanlıkça öngörülmüşken hasta ve hasta yakınlarının muayene sırasının gelmesine tahamulsüzlüğü ve sağlık çalışanına hoşgörüsüzlüğü. Ağır vakaların yakınlarının filmlerde gördükleri yakma yıkma sahnelerini hastanelerde uygulamaya çalışması çalıştığımız birimin benim gözüme çarpan zorluklarından. Meslek olarak hala net bir statümüz maalesef yok. Hemşire nerede eksik varsa orada. Labaratuvarda hemşire olur mu? Röntgende hemşire olur mu? Sosyal hizmetçi olarak hemşire çalışabilir mi? ama maalesef hepsi oluyor.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Yetki konusunda biraz daha yetkinlik ve müdahale şansı tanınmalı ve bu mesleği yapmak için muhakak yüksek öğretim ve lisans mezunu şartı getirilmeli.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Malesef bizim meslekte örgütlenmek çok zor sendikalar ise yetersiz daha çok siyasi partilerin gölgesinde kalıyorlar meslektaşlarım sendikalara katılımda cesaretli olmalıdırlar ve kendi meslektaşlarını her zaman kollamalıdırlar.


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Benim için avantajı hafta içide boş zamanımın olması. Dezavantajı ise beden ruh sağlığı olarak önemli derecede yıpranıyorum.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

Bu mesleğinde ömrünün uzun oldugunu sanmıyorum hatta can çekişmekte kolay iş bulmak eskindendi diyebilirim özel şartlarında ise çalışmak çok zor yüksek mesai saatti düşük ücret :(


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz? 

Hemşirelik meslegi tedavi uygulama hasta takibi ve bakımdan ibaret diyebiliriz çok azda olsa tedaviye müdahale şansımız var bu da yine hekime bağlı tabi hastanelerin tüm servislerinde hastalığa göre özeleşmiş tüm birimlerde çalışmaktayız. Aklınıza bile gelmeyecek birimlerde çalışabiliyoruz.
- Aaa böyle bir birimde mi varmış? hemşirelikte biz bile diyebiliyoruz.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

İlk başladığımda hiç sevememistim şimdi severek yapıyorum insan hayattına dokunmak tam bir sanat bence.


Türkiyenin metropel şehri İstanbul'da yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın artı ve eksi yönleri nelerdir?

İstanbulda yaşamanın eksi yönleri hayat pahalılığı insan nüfusunun fazlalılığı hastanelerin her zaman hıncahınc dolu olması. Komşu mahalle kavramının yok olması. Benim gözümde sosyalleşmek adına tek artı yönü avmlerin çok fazla olması.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir? 

Öncelikle bir meslekte ya en üst olsunlar yada hiç olmasınlar derim ara elemanlar her zaman en çok zarar görenler oluyor buna göre iyi düşünsünler.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

Eğer fedakar ve özverili birşekilde maddi kaygı taşımadan bu mesleği yapacaklarsa tabiki öneririm.


Hemşirelik meseleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

Bu meslekteki insanlara mobing uygulanmasın, söz hakkı tanınsın bu işin her zaman ekip işi olduğunu hep bilsinler. Yeterli.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı? ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Öncelikle saglam bir omurgaya oturdu diyebilirim kadınların genelde sineye çektiği çoğu olumsuz durum artık ortadan kalkıyor diyebilirim.


Stajyer hemşirelerinizi geleceğe nasıl hazırlıyorsunuz? 

Gelenekleri devam ettirmek isteyen yıllanmış ama emekli olmamış olmaya niyetide hiç olmayan ve hastanelerde hemşirelik kadrosunda olup hemşirelik yapmayan meslektaslara inat modern hemşirelik sanattına ve insan hayatının önemine bu mesleğin sadece uygulamadan ibaret olmayıp manevi desteğinin ve motivasyonun gerektiği şekilde eğitmeye veya yönlendirmeye çalışıyoruz.


Gelecekte nasıl bir hemşirelik modeli hayal ediyorsunuz?

Daha önce hiç düşünmediğim bir soru sanırım maddi kaygı taşımadan meslek kuralarının tamamen uygulandığı teknoloji ile barışık olsa yeterli olur.


Teknoloji hemşirelik mesleğini nasıl etkiliyor? Daha çok teknoloji  daha az insan gücü demektir sözü hemşirelik içinde geçerli midir?

Evet gecerli olabillir ama bu yeni alanlar olusturacaktır o yüzden korkmaya gerek yok yenilikler yeni yollar açacaktır.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Toplum tarafından net statüye konulmamış olması herkesin rahatça gelip ağzına geleni söyleyebildigi nedense hekim karşısında süt liman olması en büyük sorun. Arkadaşlarımızın haklarını bilmemeleri ve yahut verilen çoğu hakkın sadece kağıt üzerinde kalması en büyük sorunlardan bir kac tanesi.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال