Hemşire Recep İshak Çınar ile röportaj

Recep İshak Çınar Kafkas Üniversitesi Hemşirelik bölümü 2012 yılı mezunu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi yoğun bakım ünitesinde 4 yıldır aktif olarak çalışmaktadır. Hemsire.Com projesinin hayata geçirilmesinde maddi manevi emeği vardır.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları ve çalıştığınız birimin zorlukları nelerdir?

Uzun süre ayakta kalma, genelde hasta odaklı çalışıldığından kendimize dikkat edememe, örneğin ciddi anlamda yorgunluk, dezenfektan kullanımına ve eldiven kullanımına bağlı cildimizde bozulmalar tahriş vs. Ayrıca birçok serviste çalışma geçmişim olduğundan her servisin kendine göre zorlukları bulunmakta uzun uzadıya değinmeyeceğim.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle birlik ve beraberliğin şart olduğunu düşünüyorum, bu sağlanırsa ortak fikirler, yenilikler, gelişmeler, her şey bizim lehimize gelişir. Önce birlik sağlanmalı. Yoğun bakımda çalışanda hemşire, kan almada çalışanda, klinik servislerde çalışanda, polikliniklerde çalışanlarda ama sorsan kimsenin birbirinden haberi yok ve yapılan işler birbirinin arasında genel olarak küçümsenmekte ve yok sayılmakta.


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Aslına bakılırsa birçok dernek ve internet sitesi var fakat ihtiyaca uygun nitelikte olmadığını düşünüyorum. Keza sendikalarda aynı şekilde.


Nöbet usulu çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Aslına bakılırsa fizyolojik ve biyolojik anlamda kesinlikle yararı yok. Fakat nöbet sonrasındaki 2 yada daha fazla boş günümüz olduğunda biraz olsun kendimize vakit ayırabiliyoruz. Tabi haftasonları genelde heba oluyor. Cumartesi olan bir nöbetin sonrasında Pazar dinlendiğini varsayarsak.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

2-3 Sene öncesine kadar geçerliliğini koruyan bir algıydı, fakat şuan öyle olduğunu düşünmüyorum. İlerleyen süreçte dahada zorlaşacak şuan için de ciddi anlamda zor.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Çalışmadığı alan yok denilebilecek kadar geniş bir çalışma alanına sahip. Çalışma şartlarını yazsak bir ömür gerekir sanırım, anlatmak için.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

Kesinlikle günümüz Türkiyesinde o dönemde bana uygun en mantıklı olan tercih Hemşirelikti iş imkanı açısından seçtim. Pişmanlık kişilere ve koşullara göre oldu, her meslek grubunda olabileceği gibi. Fakat genel anlamda Hemşirelik mesleğinden ve çalıştığım işten pişmanlık duymadım.


Kafkas Üniversitesinden mezun oldunuz. Sizce Kafkas Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir?

Eğitim kalitesini başka üniversitelerin eğitim kalitesini bilmediğimden kıyaslamam uygun olmaz fakat, kontenjan sayısı fazla olduğundan uygulama eğitim stajlarında aktif katılım sağlamayan bir çok öğrenci arkadaşımız vardı. Mesleğe başladıktan sonra tecbübe edinildiğini düşünüyorum. Sosyal imkanlar yok denecek kadar azdı. Hala da aynı durumda.


Bolu şehrinde yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın artı ve eksi yönleri nelerdir?

Maddi manevi imkan olduktan sonra artı ve eksi yönlerin kişiden kişiye göre değiştiği aşikar. Ciddi anlamda doğal güzelliği olan bir şehirde aynı zamanda memleketimde yaşamaktan mutluluk duyuyorum. Birçok sosyal aktivite yapılabilir. Eksi yönleri gelişmişlik düzeyi açısından park ve bahçelerin, yolların yapısındaki genel bozukluklar. Belediyeciliğin etkin bir şekilde yönetilememesi, beni üzen eksi yönleri.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sabır etmek gerekli her anlamda her konuda sabırlı olmak gerekiyor, sıkı çalış pesetme. Mesleki yeterliliğe sahip olmada çok önemli. Donanımlı ve aranan bir hemşire olmak sizin elinizde.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

Kesinlikle evet.


Hemşirelik meseleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

Herkes kendi işini yapsın. Hemşire isen hemşirelik yap, yönetici isen yöneticilik. Herkes kendi işinin sorumluluğunda olup diğer alanlara zıplarcasına dahil olmamalı.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı? ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Uzunca yıllar bu meslekte görev alıp çalışan hemşirelerin durumu değerlendirmesi daha doğru olacaktır. Bence biraz garipsense de toplum erkek hemşireleri kabullendi.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Her alanda sorunların belirlenip, alanlara uygun çözümlerin geliştirilememesi. Şimdi yazmaya kalksam meslekte sorunsuz bir konu, alan yok demek istiyormuşum gibi algılanabilir.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.


Röportaj: Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال