Hemşire Merve Kınık ile röportaj

Merve KINIK İnönü Üniversitesi 4. Sınıf hemşirelik bölümü öğrencisidir. Mesleki gelişim ve öğrenci olmanın gereği olarak birçok bölümde staj geçmişi ve deneyimi mevcut. Bir öğrenci gözünden hemşirelik nasıl algılanıyor ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar röportajımızda inceledik.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları nelerdir?

Öncelikle çalışma saatlerinin çok yoğun olması, mesleki hiyerarşinin çok olması, mobinge maruz kalma, hemşireye verilen hasta sayısının sınırlandırılmamış olması, meslek üyelerinin iletişim kuramaması, yeni başlayan hemşireye adapte olmasında yardımcı olamama, mesleki yıpranmanın olmasını sayabilirim.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler?

Öncelikle alanında uzman hemşirelerin yetişmesini sağlamak, yüksek lisans ve eğitim programlarına katılımı arttırmak, yeni gelişmelere ayak uydurmak, hemşirelere gerekli motivatör sağlamak(plaket, diploma, ek ücret vs.)


Hemşirelikte örgütlenme ve sendikal faliyetler yeterli mi? Sendikal faliyetler konusunda meslektaşlarımıza neler önerirsiniz?

Yeterli değil. En kalabalık meslek grubuna sahip olmamızın avantajını yaşayabilmemiz için derneklere üye sayısını arttırmamız lazım.


Nöbet usulü çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Dezavantajı, biz hemşirelerin kendi uyku düzenimizin bozulması sebebiyle sağlığımız olumsuz etkileniyor. Günlük işlerimizi yerine getirmede güçlük çekiyoruz. Avantaji, az da olsa nöbet için extra ücret veriliyor.


Genel olarak halkımız arasında “hemşirelik oku işin garanti olsun” anlayışı var. Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulabileceklerini düşünüyor musunuz?

Sağlık sektörü insanoğlu var olduğu sürece ihtiyaç duyulacak bir alandır. Fakat bahsedilen eğilim niteliksiz hemşirelerin yetişmesine sebep oluyor. Şuanda bile hemşireler kolay iş bulamıyor. İleride de daha zorlaşacak.


Hemşirelerin çalışma alanlarından, çalışma şartlarından biraz bahsedebilir misiniz?

Çalışma alanları koruyucu (asm), tedavi edici (hastaneler), rehabilite edici (toplum ruh sağlığı) ve son zamanarda duyduğum iş yerlerine hemşire olması zorunluğu olmasından bahsedebilir.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bugüne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

Ygs puanım, ailemin isteği ve ileride kendimi geliştireceğim alanlarının fazla olması etili oldu. Fakat mesleğin yıpranma yaşattığını fark edince pişmanlık yaşadım.


İnönü Üniversitesinde okuyorsunuz. Sizce İnönü Üniversitesinin eğitim kalitesi öğrencilere sunduğu sosyal imkanlar nelerdir? 

İnönü Üniversitesi'nin eğitim programı çok yoğun sosyal hayat birçok universiteden iyi olmasına rağmen okulun yoğun olması bu imkanlardan faydalanmamıza engel olmakta.


Malatya da yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın artı ve eksi yönleri nelerdir?

Evet ailemle birlikte Malatyada yaşıyor olmuş olmam ve mesleki açıdan bu şehirde yaşamak istemem benim için artı yönleri. Çalışma imkanlarının zor ve alımların çok az olması eksi yönleri. Fakat ailemle beraber yaşıyor olmam ve memleketim olması artı yönleri olmasına ilaveten ciddi mutluluk sebebim.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Tavsiyem bu mesleği iyi araştırsınlar. Hocaları ve aileleri önerse bile kendilerinden emin değiller ise başka mesleğe yönelsinler. Bu mesleği insana yardım etmeyi seven ve mesleğin içeriğini gerekliliğini kabul eden öğrenciler seçebilir.


Çevrenizdekilere hemşireliği önerir misiniz?

Önce bu mesleğin şartlarını güzelce anlatırım göze alanlar seçebilirler. Ama direkt olarak öneremem.


Hemşirelik mesleğinde daha iyi bir gelecek için eğitimcilere, yöneticilere ve klinisyenlere düşen sorumluluklar nelerdir?

Hemşirelere iyi motivasyon sağlamalılar. Meslektaslarına her durumda sahip çıkmalılar ve birlik beraberlik duygusunu hissettirmeliler. Adil olmalılar, eleştiriye ve yeniliklere açık olmalılar.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

Mesleğe bakış açısı olarak cinsel obje algısını kırdı. Toplumun olumsuz tepkisini çekmediler. Fakat hemşire bey kelimesine yabancılar.


Gelecekte nasıl bir hemşirelik modeli hayal ediyorsunuz?

Hemşirelik = Profesyonellik olarak hayal ediyorum.


Teknoloji hemşirelik mesleğini nasıl etkiliyor? Daha çok teknoloji  daha az insan gücü demektir sözü hemşirelik içinde geçerli midir?

Olumlu etkiliyor. Mesela İzmirde bir hastanede kulağa takılan bir cihazla ANTA takibi otomatik yapiliyor ve bu durum hemşirenin iş yükünü azaltıyor. Sağlık sektörünün hep insana bağlı kalmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Teknolojik cihaz sadece kendisine yüklenen görevi yapar, birşey üretemez. İnsanlar ise yeni şeyler üretip geliştirebilir.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Meslek liseleri, çalısma saatlerinin uzunluğu, maaşların az olması, mesleki birliğin olmaması, hemşire başına düşen hasta sayısının çok olması.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Münevver SAVAŞ

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال