Hemşire Sıdıka Erel ile röportaj

Sıdıka EREL Kastamonu Üniversitesi 2. Sınıf hemşirelik bölümü öğrencisidir. Öncesinde sağlık meslek lisesi mezunu olduğundan dolayı, hemen hemen her bölümde staj geçmişi ve deneyimi var. Antalya’da özel bir hastanenin karma servisinde çalışma deneyimi olduğunu ifade ediyor.Bir öğrenci gözünden hemşirelik nasıl algılanıyor ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar röportajımızda inceledik.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları nelerdir?

En başta “sağlık” adı altında sağlığımızdan olabiliyoruz. Uzun süre ayakta kalmaya bağlı varisler mi dersiniz, gün içinde birçok insanla etkileşim halinde olmamıza bağlı olarak yaşadığımız stres veya duygusal tükenmeler mi dersiniz. Bunların dışında iş yükü ve çalışma standartları şartları, çalışma saatleri sebebiyle yaşanan uykusuzluklar da, yaşanılan bir olumsuzluk tabiki. Bu anlamda toplumun hemşireliğe bakış açısı da yaşanılan zorluklardan biri denebilir. Saymakla biteceğini düşünmüyorum.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler?

Her şeyden önce “birlik ve beraberlik” kavramını “biz” olarak karşılayabilmeliyiz. Sen, ben durumundan sıyrılmalı ve toplum tarafından da destek görmeliyiz diye düşünüyorum. Bireysel olarak da “Nasıl daha iyi olabilirim ? Kendimi nasıl daha fazla geliştirebilirim?” sorularının cevabını sık sık aramalıyız. Çünkü hemşirelik; gelişimin devam ettiği, süreklilik ve değişimlerin de yaşandığı bir meslek.


Nöbet usulü çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kişiye göre değişir aslında. Ama genel olarak bakarsak, belli bir süreden fazla çalışmak dikkat dağınıklığı, uykusuzluk gibi olumsuzlukları getirebiliyor. Bu da hemşirenin hasta odaklı değil iş odaklı çalışmasına sebebiyet veriyor. Ailesiyle vakit geçirmek isteyenler ya da evli veya çocuk sahibi kişiler için de “vakit ayıramama” gibi bir dezavantaj da var tabii.


Genel olarak halkımız arasında “hemşirelik oku işin garanti olsun” anlayışı var. Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulabileceklerini düşünüyor musunuz?

Kısmen doğru diyebilirim. Ama bunu dile getiriş biçimleri açıkçası beni rahatsız ediyor bazen. Sonuç olarak bu bölümü okumak da, bu mesleği yapmak da kolay bir şey değil. Türkiye’de, hatta dünyanın hiçbir ülkesinde ne hasta biter ne de hastalık. Dolayısıyla iş imkânının azalacağını düşünmüyorum. Fakat bunca açığa rağmen alımların neden bu denli az olduğunu da düşünmüyor değilim.


Hemşirelerin çalışma alanlarından, çalışma şartlarından biraz bahsedebilir misiniz?

Sağlıkla ilgili hemen hemen her alanda çalışıyoruz. Şartlar da çalışılan bölüme göre farklılık gösterebiliyor.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bugüne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

İnsanlara yardım etmeyi seviyordum. Kendimce sıraladığım mesleklerden yapabileceklerimden en iyisi buydu sanırım. Bazen inanılması güç durumlarla karşılaştığım sınır noktalarda bile pişmanım demedim. İnsanların hayatında bir şeylerin değişmesine şahit olmak muazzam bir şey.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Hemşirelik sevmeyince yapılabilecek bir iş değil. Sadece maddiyatı düşünmemek lazım. Bir hayat söz konusu ve iki elinizin arasında. İnsan hayatı bu ve geri dönüşü olmayan hatalar yapılabilme ihtimali malesefki mesleğimizde mevcut. En önemlisi güler yüzlü olsunlar. Bir şey kaybedeceklerini düşünmüyorum.


Erkeklerin hemşirelik mesleğine girmesi mesleğe neler sağladı ve erkek hemşireler toplum tarafından kabullenildi mi?

İlk zamanlara göre daha alışılmış bir durum haline geldi. Özellikle erkek hastalar bölümlerde çalışan erkek hemşireler sayesinde kendilerini daha rahat ifade ediyorlar ve hastaların tedavilere etkin katılımları da böylelikle sağlanmış oluyor.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.


Röportaj: Metin Yüksel ATAR

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال