Hemşire Gülsüm Altun ile röportaj

Gülsüm ALTUN İnönü Üniversitesi 4. Sınıf hemşirelik bölümü öğrencisidir. Mesleki gelişim ve öğrenci olmanın gereği olarak birçok bölümde staj geçmişi ve deneyimi mevcut. Bir öğrenci gözünden hemşirelik nasıl algılanıyor ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar sorularına cevap aradığımız röportajlarımıza bir yenisini ekliyoruz.

Hemşirelik mesleğinin zorlukları nelerdir?

Hemşire başına düşen hasta sayısının fazla olması mesleği olduğundan daha zor ve yorucu bir meslek yapmaktadır. İş yükü, çalışma koşulları, çalışma saati vb sebepler ile oluşan sağlık sorunları büyük bir sıkıntı oluşturuyor.


Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Birlikten güç doğar ilkesiyle önceliğimiz birlik ve beraberlik olmalıdır. Ama bunu başaramayan bir meslek grubunda  olmaktan dolayı üzgünüm. Ayrıca mesleğin içerisinde biri olarak hemsireliğe TUS gibi bir sınavın getirilerek belli branş  dallarında hemşireler yetiştirmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu sayede daha bilgili ve donanımlı hemşire profillerimiz olacak. Tabi bilimsel araştırmalara ne kadar çok katılırsak o kadar donanımlı hemşireler oluruz.


Nöbet usulü çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?

Nöbetlerin çok uzun ve yorucu olduğunu düşünürsek bu bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. 24 saat nöbet tutup hastalara sağlıklı, kaliteli tedavi ve bakım vermek neredeyse imkansız. Hemşire sayısı artırılarak gece nöbeti de en fazla 8 saat olarak bu sorunlar aşılıp lehimize avantaj sağlanabilir. Böylece daha nitelikli hasta takibi yapılabilir.


Genel olarak halkımız arasında hemşirelik oku işin garanti olsun anlayışı var Bu anlayış sizce ne kadar doğru? İlerleyen zamanlarda da bu kadar kolay iş bulacaklarını düşünüyor musunuz?

O parolayı benimseyip hemşirelik bölümünü tercih eden biri olarak sonradan çok yanlış bir düşünce olduğunu yaşayarak anladım. Hemşirelik gerçekten sabır isteyen bir meslek. Bu yüzden bu mesleği seven kişilerin yapması taraftarıyım. İlerleyen dönemlerde iş bulma imkanının dahada azalacağını düşünüyorum, bu bir gerçek.


Gelecekte hemşire olmak isteyen ve olacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Gülü seven dikenine katlanır. Aksi durumda bu meslekten kaçış planları yapılabilir ve sonunda tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmış hemşire profilleri daha çok karşımıza çıkartır.


Hemşirelerin çalışma alanlarından çalışma şartlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Hemşireler hastanelerin bütün servislerinde tedavi uygulayıcı, bakım veren üniversite ve liselerde eğitici, üniversitelerde araştırıcı sorgulayıcı görevleri ile karşımıza çıkıyor. Tabi bunların dışında başka görev ve sorumlulukları olan bir meslek. Hemşirelere düşen hasta sayısının en az 10-15 olması çalışma koşullarını ciddi anlamda zorluyor.


Hemşireliği seçmenizin özel bir sebebi var mıydı? Bu güne kadar bu bölümü tercih ettiğinize hiç pişman oldunuz mu?

Tabiki yok, fakat kısa bir süre sonra mezun olacağım ve iyiki okuyorum diyorum. Herşeyden önce hastalıklar konusunda bilinçli bir birey olmak en büyük kazancım diyebilirim ve bu mesleğin gerçekten kutsal olduğuna inanıyorum.


Gelecekte nasıl bir hemşirelik modeli hayal ediyorsunuz?

Araştıran, bilen, kendini bir alanda geliştiren, otoriter, özerk bir model hayal ediyorum.


Teknoloji hemşirelik mesleğini nasıl etkiliyor? Daha çok teknoloji  daha az insan gücü demektir sözü hemşirelik içinde geçerli midir?

Teknoloji hemşirelerin olmazsa olmazı ve uzun sürede yapılan birçok şeyin daha kısa sürede yapılarak hemşirenin az zamanda daha verimli ve daha çok iş yapabilmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.Teknoloji, birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da kurtarıcımız olmuştur.


Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunları nelerdir?

Birçok sorunu olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi bir hemşireye düşen hasta sayısının 10-15 olması, maaşlarının ise emeklerinin kesinlikle karşılığı olmadığını düşünüyorum özellikle özel hastanelerde verilen ücretler mesleğin itibarınıda azaltmaya yönelik diyebilirim. Toplum içinde hemşireliğe karşı olan olumsuz tutum, hemşirelerin birlik olamaması, sağlıkta şiddetin olması vb gibi birçok sorunumuz var. Üniversitelerde hemşirelik sınıflarının kontenjanının fazla olması sebebiyle eğitimin verimi ve kalitesinin azaldığını düşünüyorum.

Hemsire.Com ailesi olarak bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz


Röportaj: Münevver SAVAŞ

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال