Hamileliğin her dönemi beslenme anne ve bebeği için son derece önemlidir. Bu dönemde uzmanlar sağlıklı bir şekilde beslenmenin gebelik için olmazsa olmazlardan olduğunu belirtiyorlar.
Dinde hamilelerin oruç tutması farz değildir!
Hamileliğin ilk üç ayında ve son üç ayında oruç tutulmamalıdır. Sağlıklı bir gebelikte Ramazan ayı gebeliğin 4. 5. ve 6. ayına denk gelirse, uzman hekimin yakın kontrolü altında oruç tutabilir.
Oruç tuttuğu zaman kendisine veya bebeğine zarar geleceğine inanan hamile veya emzikli bayanlar, oruç tutmayıp daha sonra kaza edebilir. Sonuç olarak, uzman ve dindar bir doktorun vereceği kararla hareket etmesi tavsiye edilir.
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, ''Gebeliğin ilk 3 ayı içinde oruç tutanların düşük doğum ağırlığıyla doğması %10 daha fazladır. Erken doğum riskininde oruç tutmayanlara göre daha yüksek olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre düşük doğum ağırlığının yanında öğrenme güçlüğüde sıkça karşılaşılan bir durum olduğuna değiniyor.
Hamileler oruç tutarlarsa ne gibi sorunlarla karşılaşırlar?
Bebekle ilgi risklerin yanında, uzun ve sıcak yaz günülerinde yetersiz sıvı alımı tansiyonun düşmesine, halsizlik ve çarpıntılara sebep olabilir. Uzun süren açlık sonrası iftarla beraber kan şekerinin ani yükselmesi gebeler üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır.
Dokturunuza danışmadan oruç tutmayın!
Gebeliğinizin ilk 3 ayını sağlıklı bir şekilde tamamladıysanız. Oluşabilecek problemlere rağmen oruç tutmakta kararlıysanız doktorunuza danışarak oruç tutabilirsiniz. Kadın doğum muayenesinin yanında genel sağlık durumunuzuda kontrol ettirdikten sonra oruç tutma konusunda kesin kararınızı vermelisiniz. Yukarda belirtilen hususlardan sonra oruç tutmaya karar verdiyseniz. İftar yemeklerini üçe bölerek yemelisiniz. Ekmeksiz şekilde çorba ve salatayı yedikten 2 saat sonra yemeği yarım porsiyon şekilde yemelisiniz.
KAYNAK: Hemsire.Com