Akluofobi (karanlıktan korkma fobisi) nasıl tedavi edilir?

 Karanlıktan korkma fobisi en sık karşılaşılan fobilerden bir tanesidir.

Karanlıktan korkma (akluofobi) fobisi günümüzde en sık rastlanılan fobi türlerinden bir tanesidirBağlantı. Yakın çevrenizde de bu fobiye rastlayabilirsiniz.  Bu korku türü hem küçükler arasında hem büyükler arasında oldukça fazla olan bir korku türüdür. Bu korkunun yaygın olmasında en büyük etken özellikle küçüklükte yaşanan olaylar olabilmektedir. Akluofobik kişiler ortamlara gitmenin haricinde aynı zamanda asansöre binmek gibi korkularda gözlemlenebilmektedirBağlantı. Bu şekilde korku türleri birbirinden bağımsız görünse de tam olarak öyle değildir. Bazen birkaç korku aynı kişide olabilmektedir.


Karanlık fobisini her insanda olabilen hafif karanlık korkusu ile karıştırılmamalıdır. Ne de olsa herkes karanlıktan korkabiliyor çünkü karanlıkta iken kişiye gelecek saldırıları kontrol etmek elinde olmuyor. Ancak karanlık fobisi olan kişiler için karanlıkta kalmanın fikri bile aşırı derecede kokutabiliyor.


Karanlık kalma fobisi sizi işinizi yapamayacak hale getiriyor!


Örneğin bugün arabayla yola çıkmanız gerekiyor. Ancak eğer o yolculuğu yaparsanız gece saatlerine orada ancak olabileceksiniz. Bu durumda kalan karanlık fobisi olan kişi gitmekten vazgeçiyor. Ya da karanlıkta hiç kalmayacağı başka yollar arıyor. Bir başka örnekte, evde yalnızssınız sırf acaba elektrikler kesilirse ben karanlıkta nasıl yalnız kalırım diye hasta evde yalnız kalmak istemiyor. Oysa ki evde elektrik kesilme ihtimali çok düşük bir ihtimal.


Ailenin Etkisi;


Böyle bir fobinin olma sebebi aslında ebeveynler de olabiliyor. Örneğin; gece tuvalete yalnız başına gitme yoksa seni canavarlar yer diye çocuklarını korkutan çok aile var. Bu korku ileride karanlıkta kalamama fobisine dönüşebiliyor.


Aile içindeki şiddet içerisindeki korku da evrilerek yerini karanlıkta kalamama fobisine dönüştürebiliyor.


Karanlık fobisinin tedavisi var mıdır? Bu durumdan kurtulabilir miyim?


Tıpkı diğer korkuları yenmek gibi bu korkuyu da yenmek için korkunun üzerine gitmek gerekiyor. Hiçbir fobide o korku ile yüzleşmeden  kazanmak mümkün değildir. Ancak korku ile yüzleşmek aşamalı bir şeklide olmalıdır. Eğer körü körüne ben korku ile yüzleşeceğim diye normal bir insanın bile aşırı derecede korkacağı bir yere gidilirse hastada travmatik sonuçlar doğurabilmektedir. O yüzden korkunuzu yenmek için mutlaka bir uzmana başvurarak tedavi aşamasını onunla birlikte yapmalısınız. Korkunuzu yenmenizde önemli olan konu aslında sizin karanlıkta kalınca başınıza gelebilecek kötü şeylerin aslında tamamen hayal ürünü olduğunu gerçekleşme ihtimalinin çok düşük olduğunu görmeniz gerekmektedir.


Korkudan kurtulmanın en önemli yolu karar vermektir. Ben bu korkumdan kurtulmak istiyorum diye bir yerden başlamak önemlidir. Ne de olsa Başlamak başarmanın yarısıdır.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال