Gece sık sık uyanmak tehlikeli midir?

Siz de gece sık sık uyananlardan, derin uykuya dalamayanlardan mısınız? Bu rahatsızalık kimler de görülür? Tedavisi nedir?


Uyku tüm canlılarda olan doğal bir dinlenme şeklidir. Canlılar günlük hayatlarında normal aktiviteleri gerçekleştirmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Uykuya dalma aslında tam manasıyla şuursuzluk hali olarak nitelendirilemez.  Arada insanın uyanma ve uyandırılma durumu söz konusu olabilir.


Yetersiz uyku hangi problemlere yol açar?


  • Unutkanlık

  • Aşırı sinir hali

  • Dikkat dağınıklığı (odaklanama)

  • Halsizlik gibi durumlara neden olabilir.


Genellikle insanoğlu hayatının 3 te 1 ini uyuyarak geçirir. Aslında çok  uzun bir zamanmış gibi görünmesine rağmen uykuyu uyuyup uyanınca sanki vücut yeni doğmuş gibi enerjik bir hal alabilmesi için böyle bir sürenin geçmesi normaldir.


Gece sık uyanma uyku problemleri arasında en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir.


Gece sık uyanmanın nedenleri nelerdir?


1- Farklı bir yerde uyumak


Bu madde özelikle halk arasında “Yerini Yadırgamak” şeflinde lanse edilmektedir. Alışkın olduğumuz her zaman aynı yatağı kullandığımız zaman aynı ev içerisinde bile olsa farklı bir yerde yatmak gece uyuyayama , Uyunsa bile gece defalarca kalmakaya neden olacaktır.


2- Sıcak havada uyunur mu hiç?


Yaz günlerine yaklaştığımız şu günlerde belki de herkesin yaşayabileceği problemdir. Sıcak havalarda vücut kendisini rahatsız hissettiği için uyku defalarca bölünmektedir.


3- Yatağın rahatsız olması


Konfordan uzak ve bedeni rahatsız eden yataklarda dinlenmekten çok insan yorulmaktadır. Bu sebeple gece defalarca uyanabilirsiniz.


4- Fazla yemek yemek


Özellikle ramazan ayına gireceğimiz şu günlerde bu madde oldukça önem arz etmektedir. Mide, yenilen yemeği sindirmeye uykunun çoğu pozisyonunda zorlanacağı ve sizin uyanık halde iken yaptığınız hareketleri uykuda iken yapamadığınız için uyanmak zorunda kalacaksınız.


5- Huzursuz bacak sendromu


Bazen ilaçların neden olduğu bazen ise sebepsiz bir şekilde çıkabilen huzursuz bacak sendromu nedeniyle uykunun tadını alamazsınız.


6- Gebelik


Hamilelikte özellikle sırt üstü yatma pozisyonunda bebeğin verdiği rahatsızlıiğından dolayı uykuda bölünmeler olacaktır.


7- Stres


Aşırı stres hem uykuya geç dalmaya hem de defalarca ouynamaya sebep olabilmektedir.


Geceleri sık sık uyanmanın tedavisi var mıdır?


Öncelikle sık sık uyanmanın tedavisini bulabilmek için bu rahatsızlığın sebebinin ne olduğunu bulmak gerekmektedir. Bunu net olarak öğrenmek ve tedavisini de bu şartlar altında yapabilmek için mutlaka bir uzman doktora danışmalısınız.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال