Göz tansiyonu (glokom) nedir? Göz tansiyonu tedavisi

Göz tansiyonu olarak bildiğimiz glokom aynı zamanda halk arasında karasu hastalığı olarak geçer. Göz içi basıncının dış basınca göre sık sık yüksek olması ve zamanla sinirin zarar görmesi olarak tanımlanabilir.

Göz tansiyonu olarak bildiğimiz glokom aynı zamanda halk arasında karasu hastalığı olarak geçer. Göz içi basıncının dış basınca göre sık sık yüksek olması ve zamanla sinirin zarar görmesi olarak tanımlanabilir. Bu duruma bağlı olarak;

  • Görüş zamanla azalır.

  • Kararmalar oluşur

  • Görüş alanı daralır.

Hastalığın ilk ve ilerleyen aşamalarında anlaşılmayan ancak zamanla kendini fark ettiren göz tansiyonu, eğer çok geç tanı koyulursa görme sinirinde tedavisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilir.


Göz tansiyonu; göz içi basıncı olması gerekenden daha yüksek olan insanlarda görülebilir ama basıncın yüksek olduğu herkeste de olacak diye bir kural yoktur. Kırk yaşından sonra görülme ihtimali daha yüksek olan bu hastalık aynı zamanda kalıtsal da olabilir ailesinde göz tansiyonu olan birinin de aynı hastalığı gösterme ihtimali yüksektir.

Göz tansiyonunun oluşmasına;

  • Şeker hastalığı

  • Guatr

  • Ciddi göz yaralanmaları da göz basıncına zarar vererek glokoma sebep olabilir.


Göz tansiyonunun yani bilimsel adıyla glokomun neden ve nasıl ortaya çıktığını açıklayacak olursak; göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesiyle görevli olan göz içi sıvısının boşalamaması zamanla göz basıncını artırır ve bu durum göz sinirlerine zarar verir.

Gözde başlayıp şakaklara kadar ilerleyen ağrılar, sık sık etrafı bulanık görme, bilgisayar ekranına bakarken göz etrafında oluşan ağrı, karanlık bir ortamda yanan ışığa bakarken görülen halka halka ışık hüzmeleri görülmesi göz tansiyonu için belirti sayılabilir.


Göz tansiyonu tespiti için öncelikle yapılması gereken göz içi basıncının ölçülmesi olacaktır. Görme alanı ölçülmesi, görme sinirlerinin değer testleri ve görüş alanı açı değerleri ölçülmesi sonrasında adım adım yapılacaktır.

Eğer teşhis koyulursa izlenecek yol;

  • İlaç tedavisi

  • Lazer ve cerrahi işlem olarak hastalığın derecesine göre seçilir ve uygulanır.


Tedavide asıl amaç hastanın görüşünü olabildiğince düzeltmek ve göz içi basıncını normal değerlere düşürmektir. Erken teşhis edilirse göz yalnızca ilaçlarla bile korunabilir. Ancak bu hastalığın basit olduğu anlamına gelmez, sonucunda körlük bile olabilir.


İlgili içerikler;

Göz rengini değiştirmek artık mümkün

Robotik lazerle göz ameliyatı

Kuru göz sendromu nedir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال