İnce bağırsağın çavdar, arpa ve buğdayda buluna glüten adlı proteine olan alerjisi veya hassaslaşması olarak adlandırılan bir hastalıktır.
Yaşam boyu devam eden alerji sürecinde 12 parmak bağırsağın yapısı iyice bozulmaktadır. Bununla birlikte emilimden yoksun kalan kişilerde şişkinlik ve karın ağrısı şikayeti başlamaktadır. Bu gibi belirtiler basit ağrılar ile karıştırılmakta ve çok dikkate alınmamaktadır.
Bu belirtilerin yanında diğer ciddi belirtilerde vücudunuzda görülüyorsa bir hekime görünmeniz en uygunu olacaktır. Bu belirtiler;
- Halsizlik
- Ağız içi yaraların oluşması
- Eklem ağrıları ve iştahsızlık
- Yağ asidinin emilememesi ile ilgili dışkıda anormallik
- K vitamin eksikliğinden kaynaklanan diş eti kanamaları
- Diğer vitamin eksikliğinden dolayı sinirlilik hali. Bu gibi durumlar diğer çeşitli hastalıklar ile benzerlik gösterse de doğru tanı konmalı ve tedavi süreci başlamalıdır.
Teşhisi zor olan bu hastalığın detaylı bir şekilde inceme gerektirmektedir. Katı dışkı tahlilleri ile başlayan süreçte ince bağırsaktan alınan biyopsilerin incelenmesi ile devam etmektedir. Tanı için;
- Anti - Endimosyum antikoru testi
- İga Testi uygulanmaktadır.
On iki parmak bağırsağındaki düzleşme seyirleri bu hastalığın belirtilerini işaret etmektedir. Yapılan testlere ek olarak genetik testlerde uygulanmaktadır.
Tedavi sürecinde ise ilk olarak yiyecekler ayrılmalıdır. Glütensiz bir diyet ile sağlıklı yaşama geçilecektir. Gıdaların protein açısından iyi ayırt edilmesi çok önemlidir. Daha çok başta da belirtildiği gibi arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten, hazır gıda sektöründe her çeşitte kullanılmaktadır.
Çölyak hastaları tükettikleri gıdaları çok iyi araştırmaları, ayırmaları gerekmektedir. Tüketecekleri besinler; pirinç, mısır, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye gibi besinlerdir. Bunun yanında incir, fındık ve kuru üzüm gibi enerji veren besinleri de almaları hastalık sürecindeki hissedilen yorgunluğu gidermektedir.
Üstelik gerekirse ki çoğu zaman istenmekte olan B12 vitamini de takviye edilmektedir. Yemeklerin yanında ekmekte çok önemli olduğu için buğday ekmeği yerine mısır ekmeğinin tüketilmesi daha uygun olacaktır. Hatta hazır alınan ekmeklerde farklı unlar karışma ihtimali düşünülerek evde mısır ekmeğini kendilerinin pişirmeleri çok daha sağlıklı olacaktır.
KAYNAK: Hemsire.Com