Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi günlük en fazla 2300 mg sodyum yani yaklaşık olarak 5500 mg tuz tüketilmesini önermektedir. Tuzun, özellikle de sodyumun yeterli miktarlarda tüketimi gerekli olmasına rağmen, çok fazla tuz tüketimi durumunda vücutta ciddi dengesizlikler ve bir çok ciddi hastalığın görülme riski artmaktadır.

Tuz vücudumuz açısından hayati bir öneme sahip olan gereksinimlerden biridir. Dolaysıyla vücudumuz çeşitli nedenlere bağlı olarak tuz kaybedebilmekte ve bunun sonucunda ise vücudumuzdaki normal tuz seviyesinde düşüşler meydana gelebilmektedir.

Neden daha az tuz tüketmeliyiz, tuzu fazla tükettiğimizde ne gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır?

Tuz vücudumuz açısından her ne kadar önem taşısa da gereğinden fazla alınmaması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Tuzu az yani gerektiği kadar tükettiğimizde vücudumuzdaki su miktarının dengelenmesi ve buna bağlı olarak kan basıncının dengelenmesi sağlanmış olmaktadır. Dolaysıyla bu nedenle tuzu gereğinden fazla kesinlikle tüketmememiz gerekmektedir.



Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir?

Tuzu fazla olarak tükettiğimiz takdirde genel sağlığımızda bazı sorunların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Fazla tuz tüketildiği takdirde ise şu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır;
İdrarda yer alan kalsiyum miktarının artmasına ve buna bağlı olarak kemik içi kalsiyumlarda ise önemli derecede azalma oluşması.

  • Hipertansiyonun meydana gelmesine yol açmakta

  • Damar ve kalp hastalıklarına neden olabilmekte

  • Vücutta gereğinden fazlaca su depolanmasına neden olmakta ve bunun sonucunda ise karın bölgesinde şişkinliğin oluşmasına neden olmakta

  • Yukarıda da görüldüğü üzere tuzun gereğinden fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Dolaysıyla uzmanlar günlük tuz miktarının gereğinden fazlaca alınmaması gerektiğinin altını önemle çizmektedir.


Uzmanlar uyarıyor!

Uzmanlar günlük tuz miktarının yüksek bir şekilde alınmasının aynı zamanda kolesterol dengesinde de bozulmalara yol açabildiğini belirtmektedirler.

Bununla birlikte uzmanlar hiper tansiyon ve şeker hastalarının tuz tüketimi konusunda dikkatli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğinin altını çizmektedirler. Makalemizde niçin daha az tuz tüketilmeli ve fazla tuz tüketiminin zararlarının neler olduğu hakkında bilgiler sunduk.

Sizler de genel sağlığınızın riske girememesi açısından günlük olarak fazla tuz tüketiminden kaçınmalı ve bu konuda uzmanlar tarafından yapılan uyarıları dikkate almalısınız.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال