Bilinçsiz antibiyotik kullanımı 10 milyon kişiyi öldürecek

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan ‘antibiyotik direnci’  2050 yılın kadar 10 milyon insanın ölmesine neden olacak.


Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan İlaç Dairesi (FDA) ve diğer sağlık otoriterleri tarafından çağın en büyük sorunu olarak nitelendirilen reçetesiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının daha da arttığı ve bunun da insan sağlığını tehdit ettiği belirtildi.


Basit hastalıklar bile tedavi edilemiyor

Hayvan hastalıklarının tedavisinde, iltihap önlemede ve verimi artırmada kullanılan antibiyotik et, süt ve diğer hayvansal ürünler yoluyla insana geçiyor. Bunun sonucunda oluşan antibiyotik direnci,  insandaki basit hastalıkların tedavisinde bile olumsuz etki yaratıyor. İnsan vücuduna giren dirençli mikroorganizmalar, alınan ilaçları etkisiz bırakıyor bu yüzden basit hastalıklar bile tedavi edilemiyor.

Dünya da ve ülkemizde genellikle solunum yolu enfeksiyonları için verilen antibiyotiklerin gereksiz kullanım nedenleri arasında uzun süreli kullanım geliyor. Hastanın doktor tavsiyesine uymayıp reçetesiz verilen antibiyotiği ısrarla kullanması sonucu oluşan antibiyotik direnci sebebiyle hastalığın tedavisi yapılamıyor. Soğuk algınlığından bile ölümler oluyor.


Her yıl 25 bin kişi hayatını kaybediyor

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hayvanlarda iki kat daha fazla kullanılan antibiyotiklerin reçetesiz kullanılmaması gerektiğini ve önlem alınmadığı takdirde, antibiyotik direnci sebebiyle 2050 yılına dek 10 milyon kişinin öleceğini söylüyor.

Türkiye’nin antibiyotik kullanımında 1. sırada yer aldığını belirten Yarsan, Avrupa Birliği ülkelerinde her yıl 25 bin kişinin antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybettiğini de sözlerine ekledi. Birçok dünya ülkesinin bu konuda çareler aramaya başladığı belirten Yarsan, Amerika Birleşik Devletleri’nin tavuklarda kullanılan ve insana bulaşan bir antibiyotiği yasakladığını söyledi. Yarsan, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu, tıpkı insanlarda olduğu gibi veterinerlere de reçetesiz antibiyotik verilmemesi gerektiğini vurguladı.


En yüksek kullanım Güneydoğu’da

Türkiye’de antibiyotik direnci yaşanması muhtemel, antibiyotik kullanımın en yaygın olduğu bölge %55 oranıyla güneydoğu bölgesi. En çok kullanılan il ise Şanlıurfa. Bu ilimizi Diyarbakır ve Gaziantep takip ediyor. Bu durum reçetesiz antibiyotik kullanımının derhal kontrol altına alınması gerektiğini gösteriyor.


İlgili içerik; 

Antibiyotikte değil sağlığınızda ısrarcı olun!


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال