Ev tozu alerjisi nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Ev tozu akarları en çok tüylü halılar, yastık, yatak yorganlar içerisinde yaşar. Akarlar solunum yolu ile alındığında ya da deriye temas ettiğinde akar alerjisi olan insanlarda astım, alerjik nezle ve egzama belirtilerine neden olur.

Daha çok çocuklarda görülen ev tozu alerjisinin diğer adı mite alerjisidir. En yaygın görülen alerjilerden biridir. Evlerimizde yaygın olarak dolaşan mitelara karşı oluşan bir alerji türüdür ve çocuklarda ev tozu alerjisinin tanısını çocuk alerji uzmanları koyar. Bu mitelar evimizdeki koltuklarda, halılarda, yastıklarda kısacası her yerde görülürler. Tüm tekstil ürünlerinde görülen bu mitelardan korunmak oldukça zordur. Fakat bu tarz hastalar için birtakım önlemler alınması gerekmektedir. Bizlere ve çocuklarımıza bu denli zarar veren ev tozu alerjilerini tanıyalım isterseniz.



Mitelar nelerdir ve tedavi yöntemleri nasıldır?

Mitelar evimizde yaşayan ve gözle göremeyeceğimiz küçük canlılardır. Fakat onları göremiyor olmamız onların var olmadığı anlamına gelmez. Bizler doktor kontrolünde bu alerjimizi tedavi ettirmekle birlikte evimizde birtakım tedbirler alarak da bu canlılardan kendimizi koruyabiliriz. Bu canlıların kendisi bizlerde alerji meydana getirmez aslında bu canlıların etrafa bıraktıkları dışkıları bizlerde alerji oluşumuna sebep olur. Ayrıca bu canlılar nemli ortamı çok fazla severler. Nemli ortamda çoğalırlar ve daha rahat yaşarlar. Bu canlıları azaltmak zordur ama imkânsız değildir. Fakat bu canlılardan tamamen kurtulmak imkânsızdır.


Ev tozu alerjisinin tedavi yöntemlerinin başında evdeki halılardan kurtulmak gelir. Çünkü halılar çok sık ve sıcak su ile yıkanmadıklarından bu canlıların en çok yaşadığı ve türediği yerlerin başında gelirler. Bu tarz alerjisi olan kişiler bu sebeple evindeki halıların tamamını toplamalı yerine 60 derece ısıda yıkayabilecekleri kilimler kullanmalıdır. Kullandıkları bu kilimler sayesinde az da olsa bir rahatlama sağlayacaklardır.

Bu canlılar havada uçuşan canlılar değillerdir. Bu sebeple temizlik yapıldığında havaya karışarak daha çok zarar verirler. Bu canlılardan kurtulmanın bir diğer yolu da anti alerjik yatak, yastık ve benzer tekstil ürünleri kullanarak bunların sizinle temas kurmasına engel olmaktır. Bu sayede yaşam kaliteniz artacak, onların sizi daha fazla rahatsız etmesinden kurtulmuş olacaksınız. Yalnız bu yöntemler sadece sizin daha rahat bir ortamda yaşamanıza olanak sağlar. Tam bir iyileşme söz konusu değildir. Bu ev tozu alerjisi olan kişilerin özellikle de çocukların doktora gidip gerekli testleri yaptırıp tedavisini olması gerekmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال