Elektronik sigara ile ilgili bilinmesi gerekenler

Elektronik sigara zararlı mı? Türkiye'de yasaklandı mı?


Elektronik sigaranın Türkiye’de satışı yasaktır. İthal edilerek getirilmesi için Türkiye şimdiye kadar hiçbir şirkete izin vermemiştir. Elektronik sigaralar ülkemizde satışı yasak olmasına rağmen gerek sosyal medya aracılığı ile gerek yurt dışından başka bir ürünmüş gibi satın alınarak yayılmıştır. Elektronik sigara kullanımı hem ülkemizde hem de yurt dışında her geçen gün artmaktadır. 

Elektronik sigara neden yasaklandı?

Elektronik sigaralarda da diğer sigaralarda olduğu gibi çok çeşitli kimyasallar bulunmakta ve en az diğer tütün ürünleri gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak düşünülmüş bir ürün değildir Çoğu ülkede önceleri sigara bırakmaya yardımcı yöntem olarak piyasada yer alsa da artık bu şekilde lanse edilmemektedir.

Elektronik sigara, içerdiği nikotin ve çeşitli aromalar nedeniyle sigaradan kurtulmaya değil bağımlılığın devam etmesine neden olmaktadır. Kanser hastalarıyla yapılan bir çalışma elektronik sigara kullanıcılarının takiplerde elektronik sigara kullanmayanlara göre 2 kez daha fazla sigara içtiklerini göstermiştir. Söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna veya daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

Elektronik sigaranın tasarımı, solüsyonunun bileşimi, safsızlığının kontrolü, güvenli kullanım tavsiyeleri ile ilgili bir standart yoktur. Bu nedenle elektronik sigaraya 'güvenli' ürün denilmesi mümkün değildir. Elektronik sigaralar, normal sigaralar gibi kısa sürede tükenmemekte, daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu durum tüketicilerin yüksek dozda nikotine maruz kalma ve zehirlenme riskini arttırmaktadır.

Aynı zamanda elektronik sigara adından da anlaşılacağı gibi elektronik bir ürün olduğu için patlayabilmektedir. Bu şekilde elektronik sigaraların patlamasından yaralanan birçok insan vardır.

Elektronik sigaralar kaçak yolla satıldığı için genellikle belli bir standartları yoktur. Bu yüzden patlama ihtimali ve kişide hastalık meydana getirme ihtimali daha fazladır.

Elektronik sigara neden tüm ülkelerde yasak değil?

Elektronik sigara Türkiye’nin de içinde bulunduğu az sayılı ülkelerde yasaklanmıştır. Bu yüzden yurt dışından elektronik sigara bulmak çok kolaydır. ABD de yasaklanması için başvuru yapılmış ancak sonuç alınamamıştır. Buna sebep olarak bazı araştırmaların elektronik sigaraların  normal sigaralardan daha az kanser yapabileceğine dair sonuçlara ulaşmakta oldukları gösterilebilir.

Elektronik sigaralar tütün endüstrisinin devam etmesi için bir araç mı yoksa sigarayı bırakabilmek için bir ilaç mı olduğu önümüzdeki günlerde yapılacak araştırmalarda ve kullanıcıların yorumlarına göre daha net göreceğiniz.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال