Kadın ve erkek beyinleri arasındaki farklar


Kadın ve erkek beyinleri uzun yıllardır araştırılmakta olan ve merak edilen bir konudur. Kadınların erkeklerden daha duygusal olduğu şefkat sahibi olduğu günümüzde de tecrübe edebiliyoruz. Erkeklerin de daha asabi olduğunu olaylara ani tepkiler verebildiklerini görmekteyiz. Acaba bu gözle görünen farklar beyinlerin yapısının farklı olmasından mı kaynaklanıyor.

Kadın erkek arası farklar beyinden mi kaynaklanıyor?

Duygusal tepkiler kadınların beyninde hem sağ hem de sol yarım kürede oluşuyor. Erkeklerde ise bu merkezler sadece sol yarım kürede bulunuyor. Erkeklerin duygularını ifade ederken zorlanmasının en önemli nedeni de bu farktan kaynaklanıyor.

Yapılan deneylerde beyindeki duygulu bir şey gördükleri anda kadınların beyinlerindeki etkilenen bölüm erkeklerden çok çok büyük olduğu görülmüştür. Erkekler yerine kadınlar sanki o acıyı yaşıyomuş gibi tepki vermektedir.

  • Kadınlar taleplerini doğrudan açıklamayı değil bir uzlaşma noktası bulunana kadar tartışmayı tercih etmektedirler. Amerikalı dilbilimci Deborah Tannen’nin araştırmalarına göre, erkekler bunu tamamen anlaşılmaz olarak görüyor ve tahammül edemekleri böyle bir tartışmayı, tamamen tek taraflı bir çözüm bularak noktalıyorlar. Üstelik kendilerinden beklenenin bu olduğuna inanarak yapıyorlar bunu. Halbuki bu tavır kadınları çıldırtıyor.

  • Kadınlar tatlı ve ekşiye karşı daha fazla duyarlıdır.Erkekler ise tuzlu maddelere daha çok ihtiyaç duyarlar.

  • Kekemelik erkeklerde daha sık rastlanan bir sorundur. Aynı zamanda kadınlar yabancı bir dili erkeklere göre daha kolay öğrenebiliyor ve ana dillerini daha rahat kullanıyor.

  • Kadınların işitme duyuları erkeklere göre daha gelişmiştir. Ses tonundaki ufak değişiklikleri dahi kolaylıkla ayırt edebilmektedirler.

  • Erkeklerde beynin sağ ve sol yarımküreleri arasındaki bilgi akışını sağlayan kısım kadınlarınkine göre daha küçük olmaktadır. Bu da beynin duygusal tarafı yani sol lob ile mantıksal tarafı yani sağ lob arasındaki bilgi alışverişini kısıtlamaktadır. Bu neden erkekler bir durum karşısında beyinlerinin yalnızca bir lobunu kullanmayı tercih ediyorlar. Ya sadece mantıklı ya da tamamen duygusal kararlar veriyorlar. Kadınlar ise karşılaştıkları durumlar karşısında beyinlerinin her iki tarafını da kullanabiliyorlar. Hem mantık hem de duygusal bakışla daha dengeli çözümler bulabiliyorlar.

  • Erkeklerde uzay şekil işlemcisi daha geniş yer kaplamaktadır. Makine, inşaat ve mühendislik gibi alanlarda daha fazla erkeğin bulunmasının sebebi budur.

  • Kadın beyninde serotonin oranı daha fazladır. Bu durum kadınların daha kontrollü olmalarına neden olur.

  • Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur. Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.

  • Araştırmacı Verma, kadınlardaki sinirlerin, ‘mantıksal düşünce’ alanı olarak bilinen beynin sol tarafı ile, ‘önsezi’ alanı olarak bilinen sağ tarafı arasında dizilmiş olmasının, ‘kadınların sezilerinin’ neden erkeklerden daha güçlü olduğunu açıkladığını belirtiyor.

  • Erkeklerin ‘harita okumak gibi motor becerileri’ ve konumlandırmayla bağlantılı yeteneklerinin kadınlardan daha gelişmiş olmaktadır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال