Bağırsak düğümlenmesi nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Bağırsakların birbirinin içerisine girmesine bağırsak düğümlenmesi denir. Tıp dilinde invajinasyon olarak adlandırılır. Bağırsak içeriğinde bulunan besinlerin, bağırsaklar içinde ilerlemesine engel olarak, bağırsak tıkanıklığı meydana gelir.

Çoğu yeni doğmuş bebeklerde gaz sancıları oluşmaktadır. Hem ebeveynler hem de bebekler için sıkıntılı bir süreç oluşturmaktadır. Bu oluşan gaz sancıları sonucunda bebeklerde oluşan karın ağrıları ve beraberinde eşlik eden ağlama nöbetleri ilk 6 ay süresince devam etmektedir. Ağlama süresince bebek kendini kasarak bacaklarını karnına doğru çekmektedir. İşte bu bebekte daha çok gaz sancısına işaret ettiği bilinen ağlama şeklidir. Farklı rahatsızlıklarında habercisi olabilmektedir. Eğer bu durum bir bağırsak düğümlenmesi sonrasında oluşmuşsa çok vakit kaybetmeden müdahale edilmesi bebekler için hayati bir önem taşımaktadır.



Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtileri nelerdir?

Bebeklerdeki bağırsak düğümlenmesinin belirtileri arasında en belirgin olanı sürekli devam eden ağlama nöbetleridir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız gaz sancısıdır. Gazın geçeceğini sanırsınız. Fakat bu ara ara gelmeye devam edecek, bebekte bu sıkışmalar ve ağlama nöbetleri devam edecektir. Bebek bu durumdan çok rahatsızdır bunu ancak ağlama ile ifade eder.

Gazı geçer gözüyle bakmadan derhal bir doktor muayenesine başvurulması gerekmektedir. Ağrı haricinde bebeklerde oluşan kusma nöbetleri yine bir diğer bağırsak düğümlenmesi belirtisidir. Yine bazı vakalarda da akışkan ve kanlı dışkılama bebekler için tehlike sinyali anlamına gelmektedir.

Bebekler asla ihmale gelmez. Onların canı burnundadır. Güçleri ise hiç yoktur. Bunun sebebi bağışıklıklarının tam anlamıyla gelişmemesinden kaynaklanmaktadır. Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi belirtileri arasında yer alan şiddetli gelen sancılardır.


Bağırsak düğümlenmesi tedavisi

Eskiden olduğu gibi bebeklerdeki bağırsak düğümlenmelerine uygulanan ameliyat yöntemine ilk etapta artık başvurulmamaktadır. Erken fark edilen bağırsak düğümlenmelerinde bebeklere özel aletlerle makat bölgesinden verilen hava sayesinde yüksek oranda düzelme görülebilmektedir. Eğer ki bu durumda sonuç alınamaz ise açık ameliyata başvurulabilmektedir.

Bağırsak düğümlenmesi tedavisi ölümcül bir vaka olduğundan dolayı bebeklerdeki dinmeyen ağlama vakalarını önemsemek ve derhal bir doktora başvurmak bu nedenle çok önemlidir.

Bebeğinizin kıymetini bilin birçok bebek ihmal sonucu yaşamına son vermektedir. Onların dilinden en iyi siz anlarsınız. Onları yalnızlığa terk etmeyin. Eğer nedenini bilemediğiniz bir ağlama söz konusu ise bir de morarmalar vücudunu sarmış ise bebeğin acil bir hastaneye getirilmesi bu durum hakkında bilgiler alınması gerekir.


İlgili İçerikler;

Bağırsak damarlarının tıkanıklığı (mezenterik iskemi) ve bakım planı

Bağırsak tembelliği (kabızlık) hakkında merak edilenler


Bağırsak inkontinansı hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال