İdrar yolu hastalığı nedir? İdrar yolları hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen idrar yolları hastalıkları bayanlarda daha sık görülmektedir. Tedavi sürecine erken başlanmadığında bireyin acı çekmesine neden olabilmektedir.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen idrar yolları hastalıkları bayanlarda daha sık görülmektedir. Tedavi sürecine erken başlanmadığında bireyin acı çekmesine neden olabilmektedir. Peki, idrar yolu hastalığı nedir ve idrar yolları hastalıkları nasıl tedavi edilmektedir?


İdrar yolu hastalığı nedir?

İdrar yolu idrar kesesi, idrar borusu ve böbreklerden meydana gelmektedir. Bu 3 organın veya da herhangi birinin hasar görmesi yani iltihaplanması beraberinde idrar yolu hastalığının oluşmasına yol açmaktadır. Bu olumsuz duruma idrar yolu hastalığı denilmektedir.


İdrar yolu hastalığının başlıca nedenleri

  • Genital hijyen

  • Aşırı sıcak içeceklerin bolca tüketilmesi

  • Alkol tüketimi

  • Kimyasal maddelerin solunması

  • Kahve ve asitli içecekler

  • Böbrek taşları

Gibi faktörler idrar yolunda iltihaplanmaya neden olabilen başlıca faktörlerdir. Dolaysıyla uzmanlar bu anlamda bu faktörlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizmektedirler.



İdrar yolu hastalıklarında tanı

İdrar yolu enfeksiyonuna tanı koymak yeterince kolaydır. Uygulanmakta olan laboratuvar testleri ve idrar kültürü tanı için yeterli olur. İdrar tahlilinde çoğunlukla lökosit ve bakteri görülmesi doğaldır. Tanı için en önemli şartl idrarın kirli olmamasıdır. Tanı için ilk gelecek idrar boşa akıtılmalı, daha sonra ufak bir miktarı idrar kabına alınabilir. Bu tip idrarlara ''orta akım idrar'' adı verilir. Antibiyogram ve kültür testinin amacı enfeksiyon ve bakterinin türünü tespit etmektir. Dolayısı ile kullanılacak antibiyotiğe karar verilir.


İdrar yolları hastalıklarının tedavisi

İdrar yollarındaki iltihaplanmanın yok edilmesinde hastalığın etkisine göre hangi tedavi yönteminin uygulanacağına hekim karar vermektedir. İdrar yolları hastalıklarının tedavisinde genellikle antibiyotikler tercih edilmektedir.


İdrar yolları hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir?

  • Günlük olarak bol miktarda su tüketmek

  • Sigara ve alkol maddelerinden uzak durmak

  • Asitli içeceklerden kaçınmak

  • Kişisel temizliğe önem vermek idrar yolları hastalıklarına yakalanma oranını minimuma düşürmektedir.


Uzmanlar uyarıyor!
İdrar yolu hastalıkları önemli sağlık sorunlarından biridir. Hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi durumunda hasta vakit kaybetmeden ilgili hekime başvurmalıdır. Kadın erkek her yaştan bireylerde görülebilen idrar yolları hastalıkları çoğu zaman şiddetli ağrılar ile kendini gösterebilmekte ve bununla birlikte bireyin iş ve sosyal yaşantısında olumsuzluklara neden olabilmektedir. Daha da önemlisi bireyin genel sağlığını riske sokmaktadır.


İlgili içerikler;

İdrar kaçırma hastalığı (üriner inkontinans) hakkında her şey!

İdrar tutamama hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال