Organ nakli nedir? Sakıncaları var mıdır?

Günümüzün en fazla merak edilen konularından biri de organ nakli konusudur. Organ nakli konusunda merak ettiklerinizi bu içeriğimizde.


Organ nakli: Canlıdan veya kadavradan gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Tedavisinin mümkün olamadığı hastalıklar sebebiyle işlev göremeyecek duruma gelebilen organların yerine canlı veya cansızdan alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi durumuna organ nakli adı verilmektedir.


En fazla nakilin yapılabildiği organlar hangileridir?

Organ nakli başlı başına bir tıbbi durumdur. Dolaysıyla organ naklinin gerçekleşebilmesi sıradan bir durum olmamakla birlikte organ naklinin uygun koşullarda gerçekleşmesine karar verecek tek merci ise ilgili doktordur. Günümüzde hemen her organların nakil işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ancak en fazla nakil işlemlerinin yapılabildiği organlar şunlardır;

  • Böbrek

  • Pankreas

  • Karaciğer

  • İnce bağırsak

  • Kalp nakilleri en fazla yapılan organ nakilleridir.


Organ nakli sakıncalı mıdır?

Organ nakli konusunda en fazla merak edilen ayrıntılardan biri de organ naklinin sakıncalı olup olmadığı konusudur. Şimdi de merak edilen bu ayrıntı hakkında uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere bilgiler sunalım.



Organ nakli tıbbi bir işlev olmakla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından kanuni yönden izin verilmiş olan bir cerrahi girişimdir. Dolaysıyla örneğin kalp kapakçığı ameliyatı hastanın yaşaması açısından ne kadar önemliyse organ naklinin de hastanın genel sağlığının korunması açısından o oranda önem taşımaktadır.

Organ naklinin gerçekleşebilmesi için yalnızca doktor kararı yetmemektedir. Aynı zamanda organı sahibinin veya varislerinin de organ nakli operasyonu için onay vermesi gerekmektedir. Aksi durumda organ naklinin gerçekleşmesi asla söz konusu olamamaktadır.

Özetle organ naklinin kanuni çerçevelerde gerçekleştirildiği ve organ naklinin yapılabilmesi için son kararın organ bağışı yapan birey ve ailesinin onay vermesinden geçmektedir. Ayrıca organ naklinin dini boyutu hakkında da Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan net bilgiler alabilirsiniz.


İlgili içerikler;

Laboratuvarda organ üretilebilir mi?

Organ bağışı yapana rapor parası ödeniyor!


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال