Anorgazmi nedir?

Bazı nedenlerden dolayı kadınlar orgazm problemleri çekmekte, bazı kadınlar ise orgazm olduklarının farkına varamıyorlar.

Orgazm hakkında maalesef toplumda bilgisizlik ön planda kalmaktadır. Cinsel ilişki evreleri arasında yer alan orgazm cinsel ilişkinin zirve noktasında rahim ve vajinanın ritmik olarak kasılması olarak kısaca tanımlanabilir. Bu şekilde orgazm olunması ile cinsel haz en yoğun bir şekilde yaşanabilmektedir. Orgazm gerçekleşme zamanında rahim ve vajina kasılmaları kişinin kontrolü dışında otomatik olarak gerçekleşmektedir.


Orgazm olamamak (Anorgazmi) Orgazm olabilmek için cinsel ilişki zorunlu değildir. Beyne gelen cinsel uyarılar ile de orgazm olunabilmektedir. Bunlara ek olarak vajina, vulva, G noktası, klitoris orgazma yardımcı görevi görmektedir. Anorgazmi kadının hiç orgazm olamaması veya yeterli sayıda cinsel uyaran olmasına rağmen çok geç orgazm olması hali olarak adlandırılır. Peki anorgazmi kadınlara nasıl sıkıntılar çıkarabilir.


Anorgazminin neden olduğu problemler; Klitoris, bir kadının cinsel açıdan en duyarlı bölgesidir. Kadınların yarısı cinsel ilişki esnasında klitoris uyarı gerçekleşmeden orgazm olamamaktadır. Bazı kadınlar sadece cinsel ilişki esnasında değil, mastürbasyon esnasında bile orgazm olamamaktadır. Bu kadınlar yaklaşık yüzde 5 ‘lik bir oranı oluşturmaktadır.


Orgazm bozukluklarının çeşitleri


1- Rasgele (random) anorgazmi: Her zaman değil bazı dönemlerde anorgazmi yaşanması durumudur. Kişi bazı dönemlerde ilişkilerinde orgazm yaşayabilirken, bazı dönemlerde yaşayamamaktadır.


2- Klitoral (clitoral) anorgazmi: Kişinin hiçbir şeklide orgazmi yaşayamaması durumudur. Kişi mastürbasyon esnasında bile orgazm yaşayamaz.


3- Koital (coital) anorgazmi: Bu çeşit anorgazmi diğerlerine nazaran daha çok görülmektedir. Penisin vajina içerisinde olduğu hallerde kolay kolay orgazm olunmamaktadır. Ancak mastürbasyon gibi farklı yöntemlerle orgazm olunmaktadır.


Orgazm olamamanın nedenleri nelerdir?


Her ne sebeple olursa olsun bayan orgazm olamıyorsa mutlaka bir jinekoloğa gitmelidir. Çünkü orgazm olmayı engelleyen vajinit (vajina enfeksiyonu), vestibulit sendrom, vajinal kuruluk gibi disparoni (ağrılı birleşme) nedenler varsa öncelikle bu sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir..


Vajinal kuruluk cinsel isteksizlik nedeniyle de ortaya çıkabileceği gibi organik ve fizyolojik bir takım nedenler sonucunda da oluşabilmektedir.


Ancak orgazm bozukluklarının % 5'den daha az kısmı altta yatan organik bir sebep bulunmaktadır. Sık karşımıza çıkan diğer nedenler; diabet, kalp hastalıkları, damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar, alkolizm, nörolojik bozukluklar, nörolojik ve antidepresan ilaç kullanımıdır.


Orgazm olamamanın asıl sebepleri ise cinsel bilgi eksiklikleri, erkek eşin cinsel açıdan tecrübesizliği, daha önceki cinsellikle ilgili olumsuz tecrübelerdir..


Orgazm olmak bir kadının mutluluğu için şart mıdır?


Özellikle ülkemizde dahil milyonlarca kadın orgazmın adını dahi bilmeden mutlu bir şekilde yaşantısını devam ettirmektedir.


Ancak orgazmı bilen kadınlar cinselliğin tadını daha güzel bir şekilde çıkarmakta ve hem kendisi ile  hem de eşi ile tam bütünleşmenin mutluluğunu yaşamaktadır. Bu da sağlıklı bir evlilik ve sağlıklı bir cinsel hayat için önemli bir etkendir.


Orgazm olamamak ne tür problemlere yol açar?


Orgazm hali normal bir vücut fonksiyonudur. Eğer kadın orgazm olamıyorsa ilişki sonrası kendini huzursuz hissedebilir. Çünkü cinsel ilişki esnasında pelvik organlarda toplanan kan rahatsızlık oluşturabilir.


Eşine tam cinsel hazzı aktaramadığından dolayı kendisini yetersiz hisseden anorgazmik kadınlarda zamanla cinsel isteksizlik, depresyon, güven eksiklikleri gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال