Annelerin bebek bakarken yaptığı 16 geleneksel hata

Hayatlarının en değerli varlıklarını dünyaya getiren ebeveynler yıllardır aynı hataların tuzağına düşüyorlar.  Kilonun iyi olduğunu düşünerek obeziteye zemin hazırlarken anne sütü yerine mama veriyorlar.
  • Şarılığa şekerli su gerçekten iyi gelir mi?

  • Sütünüz gerçekten bebeğinize yetmiyor mu?

  • Dondurma hastalığa sebep olur mu?

  • Sıfıra vurdurulan saçlar daha gür mü çıkar?


Hayatımızın en değerli varlıklarını yetiştirirken yıllardır aynı hataların tuzağına düşüyorlar. Kilonun iyi olduğunu belirtip geleceğin obez bireylerine zemin hazırlarken, anne sütü yerine mama veriyorlar, gürleşmesi için saçlarını sıfıra vurduruyorlar.

Oysa tamamen iyi niyetle yaptığımız bu hatalar çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmesini sekteye uğratıyor. İşte çocuklarımızı yetiştirirken yaptığımız 16 geleneksel hata.


1- Sütüm artık yetmiyor, mamaya başlamalıyım inancı

Yenş anne olmuş kişilerin en çok endişe duydukları konulardan biri de bebeğin aç kalma ihtimalidir. Bu sebeple çoğu zaman bebekler mama benzeri besinlerle aşırı beslenmeye maruz kalmaktadır. Anneler sütlerinin yetip yetmediklerini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilirler.

Bebekler 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatıyorsa bu bebek anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütünün yetersiz olduğuna ancak bir çocuk uzmanının karar vermesi gerekir onun tavsiyesine üzerine mama takviyesine başlanabilir.

İlgili içerik; Anne sütü neden önemlidir?


2- Şekerli suyun sarılığa iyi gelir inancı

Bebeğin doğduğu ilk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bazı sorunlar, bebeğin zayıflayarak sarılık oluşmasına yol açabilir. Halk arasın daki yaygın inançta, aç kalan ve az idrara çıkan bebeğe şekerli su verilmesi tavsiye edilir fakat bebeğe şekerli su verilmesinin sarılığa hiç bir etkisi yoktur.


3- Çocuğun iki yaşına girmesiyle bezden kesilmesi inancı

İki yaşına girmiş çocuk için çiş eğitimi başlanğıç dönemidir. Çocuk bu dönemde zorlanmamalı, altına kaçırırsa kızılmamalı, sık sık tuvalete götürülüp eğitim verilmelidir.


4- Dondurmanın çocukları hasta etmesi inancı

Dondurma çocukların çok sevdiği ve oldukça faydalı bir besindir. Boğaz hastalıklarına sebep olmaması için yalayarak yenmeli ve mutlaka yanında su içirilmelidir.


5- Gürbüz (iri) çocuğun sağlıklı olacağı inancı

Gürbüz çocuk, sağlıklıdır demek doğru değildir! Dengeli beslenen çocuklar, zayıf da olsa sağlıklı olarak kabul edilir. Çocuğunuza yemek yeme konusunda ısrarcı olmayın, yemek yemediği zaman beslenmeye son verin.


6- Çocuklar sıcak havayı severler inancı

Çocuklar mevsim farkı gözetmeksizin terlemeyeceği tarzda giydirilmeli. Üşümesin diye sıkı giydirilen sarıp sarmalanan çocuklar terlerler ve bu durum hastalanmaya sebep olur. Çocuk giyiminde pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, içinde naylon oranı fazla olan ve polar tarzında kıyafetleri giydirmekten uzak durulmalıdır.


7- Fazla hareket eden çocuğun terleyip hasta olması inacı

Çocukların hasta olur diye hareketlerini ve oyunlarını kısıtlamak kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. Tüm çocuklar hareket ettikçe terler; terleyen çocuğun üstünü değiştirebilirsiniz! ''Çok koştun artık yerine otur, çok oynadın artık oyuna son ver!'' demek çocuğunuzu tembelliğe ve hantallığa yiter.

Zamanla metebolizma hızı azalan çocuk, hızlı bir şekilde kilo almaya başlar. Hareketi kısıtlamak yerine harekete spora teşvik etmek gerekir. (Yüzmek, Futbol vb.)


8- Şaşılığın büyüyünce geçmesi inancı

Çocuklarda şaşılık durumu bir yaşına kadar olağan kabul edilsede bir yaşını doldurduktan sonra devam eden şaşılıklarda mutlaka göz doktoruna müracat edilmelidir. Bir yaşını doldurmadan önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz bir şekilde titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna başvurulmalı.


9- Uslu duran çocuğun hamburger tarzı fat foodlarla ödüllendirilmesi

Fast food ürünleri çocukların sağlığını ciddi şekilde tehtit ediyor. Çocuklar fast food gıdalarından mutlaka uzak tutulmalı. Çocuklar fast foodla ödüllendirmek yerine sinema, tiyatro vb. aktivitelerle ödüllendirilmelidir.


10- Ağlayan bebeğin hemen kucağa alınması inancı

Bebeğinizi avutmak için bir çok farklı yol vardır; bebeğinizi her ağladığında hemen kuçağınıza alıp pışpışlamak çözüm değildir. Ağlayan bebeğin yanına gidip onunla konuşmak :) ona şarkı ninni söylemek onla ten teması kurmak bebeğinizi avutabilir.

Fakat kucağa alışmasın diye hiç kucağa almamakta doğru değildir. Kucağa alınmayan bebekte kendini güvende hissetmez ve mutsuz olur. Dengeyi kurmak önemli!


11- Daha küçük yalnız yatmamalı

Uzmanlar bebeğin 6 aydan sonra odasının ayrılması gerektiğini öneriyorlar. Bu sınır maksimum 2 yaşa kadar uzayabilir.


12- Deden uzaklara gitti geri dönecek

Çocuklara ölümü anlatmak zor bir süreçtir. Fakat ölen kişinin geri geleceğini söylemek, çocuğu umutsuz bir beklentiye sokar. Ölen kişinin bir daha gelmeyeceği onun cennete gittiği ve orada mutlu olduğunu söylemek doğru olandır.


13- Çok gaz yapıyor diye fazla süt vermemek

1 yaşını doldurmayan çocuklarda inek sütü kullanılmamalıdır. Bir yıldan sonra günlük süt tüketimi 400 mililitreyi geçmemelidir. Sütün içinde bulunan laktaz adı verilen şeker çocuklarda gaza sebep olur. Piyasada laktazsız sütlerde yer almaktadır. Gaz sorunu bulunan çocuklara bu tüp sütler içirilebilir; bu sorunun sebebi kesinlikle süt içirmemek olmamalıdır.


14- Ayakta sallanan bebeğin hemen uykuya dalması

Çocuğu sallayarak uyutmak uzmanlar tarafından önerilen bir davranış değil. Ancak halk arasında sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir.Çocuk hafif şekilde tahribata yol açmayacak şekilde sallanmalıdır. Bazen çocuğunuzu hızlı şekilde sallarken birden uyur o zaman çocuğunuzu siz uyuttum diye düşünürken bayılmış olabilir.


15- Fazla banyo yapan çocuk hasta olur üşütür

Çocuğunuz banyo yaparak hasta olması zor bir durumdur. Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise haftada 3 kez olacak şekilde banyo yaptırabilirsiniz.


16- Sıfıra vurdurursam saçları daha gür çıkar

Tıbben bu inanışın hiç bir geçerliliği bulunmamaktadır.


İlgili içerikler;

Emziren annelere 5 altın öneri

Bebekler için zeka geliştirici oyunlar

Fetüsü anne karnında sürekli görmek artık mümkün


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال