Menenjit nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve tedavisi

İnsanda ateş, dayanılmaz baş ağrısı, kusma, ense katılaşması, sayıklama gibi belirtilerle kendini gösteren, beyin zarlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hastalığa menenjit denir.

Menenjit beyni saran zarların iltihaplanması ile oluşan, tedavisi gecikirse işitme kaybı beynin belirli yerlerinde hasar ve hatta ölüme kadar gidebilen çok ciddi bir bakteriyel veya viral çeşitleri olan enfeksiyondur.


Menenjit’in belirtileri

Çocuklarda yüksek ateş, iştahsızlık halsizlik, ensede ağrı bilinç bulanıklığı kusma parlak ışığa bakamama (fotofobi),sese tahammül edememe (fonofobi) menenjitin belirtileri olabilir.

Bebeklerde ise bu durum daha zor anlaşılır. Bebeklerde ağlama krizlerinin kucağa alınca da devam etmesi beslenmede isteksizlik kafadaki bıngıldağın normalden bombe olması belirtilerinden bazılarıdır.


Menenjit hangi yollarla bulaşır?

Menenjit enfeksiyonuna sebep olan mikrop solunum yoluyla veya ellerle vücuda alınır.


Kimlerin menenjite yakalanma riski daha yüksektir?

Menenjit veya kan zehirlenmesine neden olan mikroplar tipik olarak insanların boğazında yaşarlar. Birçok insan hastalığa yakalanmadan bu mikropların taşıyıcısı olarak yaşamaktadırlar. Bu mikroplar insanlar arasında öksürme, hapşırma, öpme ve bağırma yoluyla yayılırlar.

  • 0 ve 5 yaş arası bebek ve çocuklar

  • 15 ve 20 yaş arası gençler

  • 55 yaş üzeri yaşlılar yüksek risk grubundadırlar.


Menenjit tanı ve tedavisi nasıldır?

Bakteriyel menenjit, tıbbi bir acildir. Çocuğunuzun durumundan şüphelenirseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktor kesin tanı için beyin omurilik sıvısından örnek alacaktır (Bu işlemin sanılanın aksine çocuğa herhangi bir zararı yoktur, işlemin yapıldığı bölgede sinir dokusu bulunmamaktadır).

Bakteriyel etken söz konusuysa, hemen antibiyotik tedavisine başlanacak, çocuk büyük olasılıkla hastanede izleme alınacaktır. Bazen, hastayla temastaki kişilere de koruyucu ilaç verilebilir. Eğer viral bir menenjit söz konusuysa, antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ağrı kesici, ateş düşürücü, sıvı tedavisi gibi rahatlatıcı yöntemlerle hasta takip edilecektir.


Menenjitten korunmanın yolları nelerdir?

Mikrop ellerle de bulaşabildiği için öncelikle çocukların kişisel temizliği önemlidir. Bulundukları çevrenin temizliği önemlidir.


Menenjitin çeşitleri nelerdir?

1 - Bakteriyel menenjit

Bakteriyel menenjitin en önemli nedeni Hib bakterisidir. 1993 yılından itibaren uygulanan aşı programı sayesinde Hollanda’da bu hastalık hemen hemen hiç görülmemektedir.

Hollanda’da menenjite neden olan diğer mikroplar: meningokok ve pnömokok’tur. Bebeklerde görülen menenjite neonatal menenjit denir ve etkenleri grup B streptokoklar, E. koli ve nadiren listerya’dır.

Bu mikroplara karşı henüz etkili bir aşı bulunamamıştır.


2 - Viral menenjit

Çok çeşitli virüslerin neden olduğu viral menenjit nadiren ölümle sonuçlanır. Viral Menenjitk genellikle bakteriyel menenjitten daha hafif geçmesine karşılık, hastaların bitkin düşmesine, baş ağrısı, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi uzun süren şikayetlere neden olabilir.

Viral menenjit bakteriyelden daha sık oluşur. Bu tip menenjite karşı antibiyotik kullanımının herhangi bir yararı olmayıp, tek tedavi şekli istirahattir.


Menenjitin kalıcı hasarlara neden olur mu?

Menenjit Enfeksiyonunu geçiren çoğu kişi bu hastalığı tamamen atlatarak sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmektedirler. Ancak bazı durumlarda uzun süreli sakatlıklar oluşabilir. Bunu önlemek için Menenjit Belirtilerini gördüğümüz zaman hemen erken tanı için doktora görünmeliyiz.


İlgili içerikler;

Kadın ve erkek beyinleri arasındaki farklar

Beyin krizi (inme) nedir? Beyin krizinden korunma yolları

Beyin apsesi nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında neler biliyoruz?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال