İngilizler AIDS’li hastayı iyileştirmeyi başardı

İngiliz bilim adamları, keşfettikleri yeni tedavi yöntemiyle AIDS’li bir hastanın vücudundaki HIV virüsünü yok ettiklerini duyurdu.

İngiltere’nin saygın 3 üniversitesinin (Oxford, Cambridge, Imperial Collage ve Londra Üniversitesi) ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmada 44 yaşındaki AIDS hastası başarıyla tedavi edildi. Hastanın taşıdığı HIV virüsü vücuttaki tüm hücrelerden temizlendi.

Araştırmacılar, tedavi sonrasında söz konusu hastaya HIV testi yaptıklarını, test sonuçlarında da HlV virüsünün hiç rastlanmadığını belirtildi. “Latent’ HTV virüsünü bîle hücrelerden arındıklarını söyleyen araştırma ekibinin başındaki Profesör Mark Samuels, tıp dünyasında çığır açacak bir gelişmenin eşiğinde olduklarını bildirerek;

Bu AIDS tedavisinde bugüne kadar yapılmış en önemli çalışma. İlk test sonuçlarına göre hastanın vücudunda HIV virüsüne hiç rastlamadık. Ama kesin bir şey demek için henüz çok erken. Emin olabilmemiz için biraz daha zaman geçmesi lazım ifadelerini kullandı.

Önce aşı tedavisi;

İngiltere Ulusal Sağlık Ajansı’nın (NHS) da destek verdiği araştırmada hastaya İlk önce özel geliştirilmiş bir aşı enjekte ediliyor. Söz konusu aşı bağışıklık sistemini ciddi oranda güçlendiriyor ve hastanın HlV virüsüne karşı direnç kazanmasını sağlıyor. Daha sonra ise ‘Vorinostal adlı bir ilaç verilip HIV pozitif kişilerin hücrelerinde bulunan ‘uyuyan’ HIV virüsünün hücrelerden dışarı atılmasını sağlıyor. Sonuçların kesinleşmesi için 5 yıla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen araştırma ekibinden Profesör Sarah Vidler, “Uyuyan HIV hücrelerini bile yok etmeyi başardık. Kesin sonuçlar için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال