Cilt kanserinden korunma yolları

Güneşin kavurucu sıcaklığına aşırı maruz kalmak en tehlikeli deri kanserlerinden biri olan “melanom” riskini artırıyor. Peki, deri kanserinden korunmak için neler yapabiliriz?
Melanom çoğunlukla deride yeni bir ben olarak ortaya çıkar. Bazende varolan bir ben değişime uğrayarak melanomu oluşturabilir.

Kanser olan benlerin görüntüleri birbirinden farklı olabilmektedir. Melanomlar asimetrik ve yuvarlak değildir ve sınırları belirsizdir. Boyutlarında değişiklik olan benlerde melanomdan şüphelebilebilir. Bendeki renk değişimleri iyi gözlenmelidir.

Eğer vücutta bu özelliklere sahip bir ben gözlenirse vakit kaybetmeden deri hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Tedavisi geciktirilen deri hastalıkları hızlı bir şekilde akciğere, karaciğere ve beyine yayılabilir. Açık tenli insanlar diğer insanlara göre daha fazla risk altında olsalar da herkes güneşin zararlı ışınlarından korunmak için önlemlerini alamalıdır. Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

Deri kanserlerinden korunmak için uymanız gereken 4 kural;

1- Güneş yanıklarını engelleyin!

Güneşe maruz kalmanın olumsuzlukları birden ortaya çıkmaz zamanla ortaya çıkar. Amerikan Deri Kanseri Vakfı’na göre çocukluk ya da gençlik çağında bir kez geçirilen güneş yanıkları, ilerleyen yaşlarda melanoma yakalanma riskini üç kat artırıyor.

Güneş yanığının yanında solaryum da büyük oranda risklidir. Yapılan son araştırmalar kapalı ortamda gerçekleştirilen “güneşlenme” eyleminin de cilt kanseri riskini artırdığını göstermiştir.

2- Güneşten koruyucu krem kullanın!

Vücudunuzu güneşin zararlı ışınlarından korumak için cilt tipinize uygun güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Güneşin yoğun olduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Uygun giyisiler giymelisiniz. Özellikle de geniş kenarlı, yüzünüzü, kulaklarınızı ve omuzlarınızı koruyan şapkalar tercih edebilirsiniz. Açık renkli, hafif ve uzun kollu giysiler giyinmenizde fayda vardır.

Güneş koruyucu kremler, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur. 30 koruma faktörlü güneş kremleri, sizi güneşten korumak için yeterlidir.

Bu kremlerin faydalı olabilmesi için;

- Güneşe çıkmadan önce yeterli miktarda cildinize sürmelisiniz. Eğer cildinizde kızarıklar oluşuyor ya da bronzlaşıyorsa kremi doğru ya da yeterli oranda sürmemişsiniz demektir.

- Güneş koruyucu kremler iki saatte bir tekrar cilde sürülmelidir. Cilt koruyucu kremlerin koruyuculuğu 2-3 saattir.

-  Cilt kremini yüzdükten ve terledikten sonra da tekrar cildinize sürmelisiniz.

3- Sabah erken saatte ve öğleden sonra dışarıya çıkın!

Güneş yanığından korunmak için Sabah erken saatlerde ve öğleden sonra geç saatlerde sokağa çıkmak önerilmektedir. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10:00-14:00 saatlerinde sokağa çıkılmamalı çıkılacaksa mutlaka koruyucu önlemler alınmalıdır. Ultraviyole ışınlarına bulutlu günlerde de maruz kalınıyor.  Havanın kapalı olduğu bulutlu günlerde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmadığımızı düşünmemeliyiz. Kapalı havalarda da güneş koruyucu krem sürmek önemlidir.

4- Kendinizi muayene edin!

Vücudunuzu sürekli olarak kontrol edin, yeni oluşan ve değişime uğramış benlerin farkında olun. Şüpheli bir bene rastladığında vakit kaybetmeden bir deri hastalıları uzmanına görünün. Melanom tanısı konur ve erken dönemde ben deriden cerrahi işlemle alınırsa, deri kanserinden kurtulmak mümkündür. Her kanser türünde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken tanı oldukça önemlidir.

Deri kanserleri son 20 yıldır bir önceki yıla oranla yüzde 4 artış göstermektedir.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay güneş ışınlarına karşı yeterli korunmadığında cilt için tehlike alarmı çalmaya başladığına değinerek Kanser türleri arasında en sık görülen deri kanseri her geçen yıl daha da artıyor. En sık görülen kanser türü olan deri kanserinin son 20 yılda, her yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında arttığına değindi.

Bu ciddi artışın başlıca nedenleri arasında;

- Kanser konusunda bilinçlenme ve erken tanı yöntemlerinin artmasıyla daha fazla hastaya teşhis konulması.

- Gökyüzündeki ozon tabakasının delinmesi.

- Güneş altında veya solaryum ışınlarına aşırı derecede maruz kalma.

 - Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan hastalıkların artışı. (KBY, AIDS vb.) 

Melanom gelişimi için başlıca riskler;

- Displastik benler (displastik nevüs): İçinde bulunduğumuz toplumun yaklaşık yüzde 4-17’sinde displastik benler mevcuttur. Bu benlerin yüzde 0.6-2’sinde melanom gelişmektedir.

- Doğumsal benler (konjenital nevüs): Konjenital benler doğumda var olan benlerdir ve melanom gelişme riski benin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Kadınlarda hormonal değişikliklerin olduğu gebelik, menopoz ve östrojen hormon tedavisi gibi durumlarda melanom gelişmesi riski daha fazladır. 

Kısaca: Altı ay içinde iyileşmeyen bir cilt lezyonu ortaya çıkması ya da mevcut bir benin değişmesi durumunda mutlaka hekime başvurumanız gerekmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال