Hemşirelik nedir? Hemşirenin görevleri nelerdir?


Hemşirelik nedir sorusuna verilecek en güzel yanıt, hemşirelerin birey, aile ve toplumun sağlığını korumaya ve geliştirmeye odaklanarak bu doğrultuda hasta bakımını planlayıp uygulaması, denetlemesi ve izlemesidir diyebiliriz.

Geçmiş yıllarda sağlık meslek lisesinden mezun olanların da hemşire olabildiğini bilirsiniz. Ancak artan hemşire sayısı nedeniyle rakamı düşürmek adına bir yönetmelik çıkarıldı.

Bu yönetmelik ile sağlık meslek lisesinden mezun olan kişilerin hemşire yardımcısı statüsünde görev alabilecekleri belirlendi. Yani artık sağlık meslek lisesi mezunu direkt olarak hemşire olamamakta. Hemşire olabilmek adına ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekmektedir.

Hemşirenin görevleri nelerdir?

Hemşirenin görevleri elbette çok fazla ve saymakla bitmez. Kaldı ki hemşireler yalnızca hemşirelik yapmakla kalmaz, görevleri sırasında bir çok sorun ile de uğraşmak zorunda kalırlar. Yine de hemşirelik nedir, neler yapar, görevleri nedir diye merak ediyorsanız birkaç madde ile bunları sıralamaya çalıştık;

  • Hemşire, gelen hastaları kabul eder ve muayene içi gerekli hazırlıklarını yapar.
  • Hastanın bakımını yaparken insanların solunum, beslenme, boşaltım gibi temel ihtiyaçlarını dikkate alır.
  • Acil bir durumda ilk yardım tedavisi uygular.
  • Hastaların durumlarını rapor olarak kayıt eder.
  • Ameliyathaneyi hazırlar ve ameliyat ekibine yardımcı olur.
  • Hasta için doktor tarafından öngörülen tedaviyi uygulayıp takip etmek, ilaç teminini sağlamak, enjeksiyon yapıp serum takmak, bandajlama ve tansiyon ile vücut ısısını ölçmek de hemşirenin görevleri arasındadır.

Hemşirelerin çalışma ortamları nasıldır?

Hemşirelik mesleği yapanlar resmi ya da özel hastanelerde çalışabilirler.

Dispanser ve sağlık ocaklarında görev yapabilirler. İnsan sağlığının itina ile korunması gereken yerler olduğu için, çalışma ortamları genel olarak temiz ve kapalı bir ortamdan oluşmaktadır.

Doktorlar ile sürekli iletişim kurarak hastalar hakkında gerekli bilgileri sunarlar. Görev yapılan sağlık kuruluşuna göre nöbet tutabilir veya vardiyalı olarak çalışabilirler.

Hemşirelik için gerekli olan özellikler

Hemşire olmak isteyenler, üst düzey bir genel yeteneğe sahip olmalıdır.

İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu yüksek, çabuk karar verebilen, tedbirli ve şefkatli birisi olmalıdır.

Meslek koşulları gereği bedensel olarak sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı olmakta gereklidir.

İnsan sağlığından sorumlu hemşirelerin görevlerinin ehemmiyeti için çalışma süreçlerinde algılarının sürekli açık olması ve oldukça dikkatli davranarak hastalara gereken özeni göstermelidirler. Yine kaliteli bir hizmet sunmaları gerekmektedir.

Kullanılan alet ve malzemeler nelerdir?

-Pansuman aletleri, malzemeleri

-Aspiratör

-Enjektör, solüsyon, ilaçlar ve sonda

-Ameliyat için gerekli diğer malzemeler

-Beden bakımı için kullanılacak küvet ve havlu vb.

-EKG aleti, oksijen tüpü

-Sıcaklık ölçer

Çalışma alanları ve iş bulma olanakları

Hemşire, sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır.

Meslekte işsiz kalma durumu neredeyse yok denecek kadar azdır. Hemşireler, üniversite hastanelerinde, devlet hastaneleri ve özel sağlık kurumları gibi çeşitli yerlerde çalışabilirler.

Ayrıca çeşitli kurumların bünyesinde barınmakta olan sağlık birimleri ve kreşler içinde de görev yapabilirler.

Dip Not: Bu yazımız ile hemşirelik nedir diye merak eden hemşire adaylarının sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Umarız bu mesleğe layık, hemşireliği hakkıyla yapacak bir çok arkadaşlarımıza yardımcı olmuştur.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال