Hemşireler günü ne zaman kutlanır?


Hemşireler Günü, ülkemizde ve dünyada her yl 12 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde ise 6 Mayıstan başlayarak 12 Mayısa kadar kutlamalar devam eder. Amerika’da ise bu tarihlere ek olarak 1998 yılından bu yana 8 Mayıs Hemşirelik Öğrencileri günü olarak kutlanmaktadır.

Hemşirelik, her ne kadar çoğu mesleğe göre çok zor olsa da, ne yazık ki, birçok insan için sağlık sektöründeki en önemli insanın doktor olduğu düşünülür. Ancak bu tam olarak doğru değildir.

Hemşireler, sağlık kurumlarının tümünde; hastaların huzurlu, emniyetli bir şekilde iyileşmesinde aktif rol oynamaktadırlar. Muazzam bilgi birikimine sahiptirler ve aşırı stres altında, zorlu çalışma ortamlarında her zaman ellerinden gelenin en iyisini yapmak için büyük çaba sarfetmektedirler.

Kimi zaman yaşamın kıyısında olan bir hastayı dünyaya getirmekte, kimi zaman hasta yakınlarına bir psikolog gibi moral vermektedirler. Ve bunları hiç yorulmadan, usanmadan yaparlar.

Çoğu zaman doktorların dahi gözünden kaçırdığı durumları farkeder, bu hataların düzeltilmesinde uğraş verirler. Uzun çalışma saatleri, duygusal, fiziksel zorluklar ise onlar için adeta ikinci plandadır.

İşte bu yüzden bu özel gün hemşirelik mesleğini yapanlar için ayrı bir anlam ifade etmektedir.

Hemşireler Günü Tarihi

İlk olarak ABD Sağlık ve Eğitim Bakanlığında yetkili olan Dorothy Sutherland, 1953 yılında dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower ile görüşerek bir sonraki yılın Ekim ayını “Hemşireler Günü” ilan etmeyi teklif eder. Ancak o dönemde bu teklif onaylanmaz.

1972 yılında ise bu önemli günün tanınması için resmi bir bildiri hazırlama girişiminde bulunulur ve Ulusal Temsilciler Meclisine sunulur. Fakat yine bu teklif onaylanmaz.

Bundan iki yıl sonra, Uluslararası Hemşireler Konseyi, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı yıl dönemin ABD Başkanı Nixon imzasıyla kesin olarak karar verilir. Yani 12 Mayıs 1974 yılından bu yana resmi olarak hemşireler günü kutlanmaya başlanmış olur.

Hemşireler Gününü Kutlamak

Günümüzde hemşirelerin topluma verdiği sonsuz katkıdan dolayı ne kadar minnettar olduğunuzu hemşirelere göstermeniz onlar için en büyük hediyedir. Hemşireler günü mesajı atmak, hemşirelerle ilgili fotoğraflar paylaşmak, bir sürü paralar verip hemşireler günü hediyesi almak onlar için çok fazla şey ifade etmez.

Önemli olan, onları yalnızca doktorların verdiği direktifleri yerine getiren, yardımcı olan insanlar olarak değil; hastalarla canı gönülden ilgilenen insanlar olarak görmeniz gerektiğidir. Ki yeri geldiğinde hastalarını besleyen, kustuğunda önünü temizleyen, ayağa kalktığında omzundan tutan, onlara teselli veren kişilere bir “teşekkür ederim” sözü bir çok pahalı hediyeden de güzel sözden de daha önemlidir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال