Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon kanın atardamarlar içinde ki mevcut basıncının artması durumudur. Bu artış sonucunda kalp vücudu dengeleyebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. İnsan vücudu için normal olan kan basıncı 130/85 olarak kabul edilmektedir. İnsan vücuduna ağır şekilde zarar verebileceği için mutlaka tedavisinin yapılması gereken tıbbi bir rahatsızlıktır.
Yüksek tansiyon sonucu neler olur?
- Ateroskleroz meydana gelebilir
Damar sertleşmesi olarak bilinir. Atardamarla ilgili bir hastalık türüdür. Bu durum kalp krizi, kalp yetmezliği gibi birçok kalp rahatsızlığına yol açabilir. İnsan vücudu için kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir.
- Kronik böbrek rahatsızlığına yol açabilir
Yüksek tansiyon kronik böbrek rahatsızlığının nedenidir. Böbrek rahatsızlığı böbreklerimizin vücudumuz da ki işlevi yerine getirmemeleri yani kanı zararlı maddelerden temizleme, Vücudun sıvı dengesini koruma gibi işlevlerini yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Teşhisi ve tedavisi çok önemli olan bir süreçtir.
- Periferik arter hastalığı
Vücudun kan dolaşımı sırasında bacaklarda ki damarlara yeterli kanın ulaşamaması sonucu meydana gelen hastalıktır. Bu hastalığın en önemli risk faktörü ise yüksek tansiyondur. Bacaklarda ki ağrılar, şişmeler meydana gelmektedir. Damarlarda ki daralma ve tıkanmalar bu hastalığı oluşturur.
- Beyin Kanaması
Yüksek tansiyon beyin içerisinde ki atardamarın zayıflamasına ve baloncuk oluşmasına neden olmaktadır. Bu oluşan baloncuk duvar daha hassas olması nedeniyle yırtılma gösterir bunun sonucunda beyin içerisine kanama gerçekleşir. Yüksek tansiyon beyin kanaması için bir neden oluşturmaktadır.
Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?
İlaç tedavisi uygulanmalıdır
Yüksek tansiyon kronik bir rahatsızlık haline gelmiş ise mutlaka devamlı doktor kontrolünde olmanız ve doktorunuzun size vermiş olduğu ilaçları kullanmanız gerekmektedir. Tabi bunun yanında hayatınızdan atabileceğiniz besinler de mevcuttur ilaç tedavisinin yanında size yardımcı olacaktır.
- Kaçınmanız gereken besinler
Tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız Çay, kahve alışkanlıklarınızdan vazgeçmelisiniz. Şekerli besinleri yeteri kadar tüketmeli ve aşırıya kaçmamalısınız. Bununla beraber en önemli nokta ise alkol ve sigara tüketiminden uzak durmalısınız.
- Egzersiz yapmalısınız
Sağlıklı yaşamın sırrı olan egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.
İlgili içerikler;
Tansiyon nasıl ölçülür?
Tansiyon (kan basıncı) nedir? Normal tansiyon değerleri
Tansiyonu (kan basıncını) etkileyen faktörler
KAYNAK: Hemsire.Com