Kol ağrısının başlıca belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Kol ağrıları insanın hayatını ve çalışmalarını kısıtlamakta ve bazı günlük veya özel işlerin aksamasına neden olmaktadır. Kol ağrısı kısa süreli ya da kronik olabilir. Bazen bütün kolda hissedildiği gibi bazen de belirli bir alanı etkileyebilir. Ayrıca bazen ağrıya ilaveten acı, batma ve karıncalanmalar da hissedilebilir.

Kol ağrısı belirtileri

Kol ağrısı kimi zaman iğnelenme, uyuşma ve yanma gibi rahatsızlık veren belirtiler gösterir. Bazen koldaki hareketliğin kısıtlanması veya kolda güç yitimi ve zayıflık da oluşur. Kol ağrısının belirtileri içinde travmalardan kaynaklanan birtakım sinir etkilenmeleri de görülür.


Kol ağrısı nedenleri

  • Basit incinmeler: Ters yapılan bir hareket, ağır yük kaldırmak veya spor esnasında zorlama sonucu incinmeler kol ağrısının nedenlerindendir.

  • Tenisçi dirseği: Dirseğin dış tarafında ağrıya neden olan ve genelde dirsek eklemindeki tendon ve kasların sürekli hareketlerle kullanılması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kol ağrılarının nedenlerinden biri olabilir.

  • Sinir ezilmesi ve sıkışması: Yaşlanma nedeniyle oluşan eklem ve kemiklerdeki yıpranmalar ve aşınmalar omurilik sinirlerinin ezilmesine ve sıkışmasına neden olur. Bu da kollarda ağrılara yol açar.

  • Fıtık: Omurlarda bulunan ve disk denilen yumuşak madde zamanla sertleşir. Buna fıtık denir ve kol ağrısının nedenlerinden biridir.

Kol ağrısı tedavisi

Kol ağrısı tedavisinde en önemli konu ağrının nedeninin belirlenmesi ve buna göre bir tedavi uygulanmasıdır. Bu yüzden muayene esnasında çok dikkatli bir araştırma yapılmalı ve ağrının kesin nedeni belirlenmelidir. Bundan sonra doktor gerekli tedavi yöntemleri önerir. Kol ağrısının tedavisinde kullanılan yöntemler dinlenme, ilaç tedavisi ya da cerrahi bir müdahale olabilir. Bu metotlardan hangisinin seçileceği, ağrının sebebini teşhis ettikten sonra belirlenir. Ayrıca ağrının şiddeti de tedavi yolunda etkili olan bir durumdur.

Kol ağrısı basit bir sebepten oluşmuşsa ilaç tedavisine ya da cerrahi müdahaleye gerek olmayabilir. Bu şekilde görülen ağrılar birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilmektedir. Yine de bu süre içinde ağır işlerden ve kolu yormaktan kaçınılmalıdır. Bu süreçte ağır bir iş yapılması durumunda ağrı devam ederek şiddetlenebilir. Doktor bu ağrıların tedavisi için hafif bazı egzersiz önerilerinde bulunabilir.


İlgili içerikler;

Eklem çıtlaması nedir? Eklem çıtlaması neden olur?

Hemşirelikte ağrı tanısı nasıl konulur?

Fıtık nedir? tedavisi nasıldır?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال