Radyasyon nedir? Radyasyondan nasıl korunuruz?

Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. "Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yayması"na veya "Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamı"na radyasyon denir.

Radyasyon nedir?

Radyasyon; maddenin temel taşı olan atomun içerindeki proton ve nötron sayılarına bağlı olarak meydana gelen ve atom çekirdeğindeki nötron sayısının proton sayısından fazla olması sonucu parçalanarak geriye kalan fazla nötronların alfa, beta ve gama ışınlarının oluşmasına yol açması durumudur. Radyasyon genel itibariyle alfa, beta ve gama ışınlarına verilen isimdir. Ancak radyasyonun genel tanımlaması detaylı olarak bu şekildedir.


Radyasyon hakkında yanlış bilinenler

Birçok bireyler radyasyonun yalnızca radyo aktif istasyonlara özgü olan bir nitelik olduğunu sanmaktadır. Oysaki radyasyonun yer aldığı alanlar oldukça fazladır. Dolaysıyla radyasyon tüm elektronik aletlerde bol miktarda bulunmaktadır. Bu ayrıntı hakkında bilgi sunduktan sonra şimdi de radyasyonun yol açtığı hastalıkların neler olduğu hakkında sizlere bilgiler sunalım.


Radyasyonun yol açtığı hastalıklar nelerdir?

Radyasyon oldukça tehlikelidir. Dolaysıyla bulunduğu ortamda genel sağlığın ciddi anlamda tehlikeye girmesine neden olabilmektedir. İşte radyasyonun yol açtığı hastalıklar;

  • Kanser hastalıklarına

  • Cilt kanserine

  • İç hastalıklarına

  • Beyin hastalıklarına yol açabilmektedir.


UZMANLAR UYARIYOR! Radyasyon istasyonlarının kurulu olduğu alanlarda oturmayın

Uzmanlar radyasyonların kurulu olduğu alanlarda oturulmaması gerektiğinin altını önemle çizmektedir. Dolaysıyla bu anlamda dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar radyasyon istasyonlarının kurulu olduğu bölgelerden gerektiğinde taşınması gerektiğini de belirtmektedirler.

Birçok hastalıklara davetiye çıkarabilen radyasyon hakkında ayrıca bilgi alınması gerektiğini de belirten uzmanlar bu konuda resmi kurumlara büyük görevler düştüğünü belirtmektedirler. Uzmanlar toplumun radyasyon ve zararları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini belirtmektedirler.


Radyasyondan nasıl korulanabilir?

  • Radyasyon istasyonlarının kurulduğu alanlarda oturulmamalı

  • Elektronik cihazlar kullanıldıktan soran mutlaka fişinin prizden çekilmesi gerekmektedir.

  • Düşük radyasyonlu bilgisayar monitörleri kullanılmamalı

  • Cep telefonları açıkken kesinlikle kalbe doğru tutulmamalı

  • Elektronik cihazlarda uzun süreli olarak yakın temas kurulmamalı

Yukarıda da görüldüğü radyasyondan uzak durulması açısından bazı uygulamalar bulunmaktadır. Dolaysıyla radyasyona maruz kalınmaması açısından bu uygulamalara dikkat edilmesinde faydalar bulunmaktadır. Makalemizde radyasyon nedir zararları nelerdir konusu hakkında bilgiler sunduk. Umarız bu anlamda faydalı olabilmişizdir.


İlgili içerikler;

Kurşun önlüklere nanoteknolojik dokunuş

Akıllı telefon alırken SAR değerine dikkat


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال