Yaz tatili için ebeveynlere öneriler

Okulların kapanmasına az bir süre kala aileler şimdiden yaz tatilini nasıl değerlendireceklerini düşünmeye başladılar. Bu içeriğimizde sizlere yaz tatilini çocuklarınızla verimli şekilde geçirtmek için 5 tavsiyede bulunuyoruz.

Okulların kapanmasına az bir süre kala aileler şimdiden yaz tatilini nasıl değerlendireceklerini düşünmeye başladılar. Bazı anne - babalar yaz tatilini çocuğunun tıpkı okula gidiyormuş gibi her gününü derslerine vermelerini isterken kimi ailelerde çocuğunu rahat bırakıp ona hiç karışmamayı tercih etmektedirler. Peki, çocuklarınıza yazı hem tatil yaparak hemde sorumluluklarını unutturmayarak geçirmenin bir yolu var mıdır? Yaz tatilini çocuklarınızla verimli şekilde geçirtmek için 5 tavsiyede bulunuyoruz.


1- Çocuğunaz vakit ayırmayı ihmal etmeyin!


Çalışan bir ebeveynseniz, çocuğunuzun okula gitmediğini ve gününün büyük bir kısmını evde geçireceğinden ona her zamankinden daha fazla vakit ayırın. Yaz tatilleri anne ve babalar için çocuklarıyla geçireceği daha fazla vakit anlamına gelir. Akşam siz eve gelince çocuğunuzun ödev yapma gibi zorunluluğu olmadığı için mutlaka onunla zaman geçirmelisiniz. Birlikte akşam yemeği hazırlamak, yürüyüşe çıkmak, evde oyunlar oynamak, resimler çizmek gibi aktiveteler hem size hemde çocuğunuza çok iyi gelir.


2- Çocuğunuzun bir günün planlayın!


Yapılan araştırmalar, çocukların hayatlarındaki en büyük streslerden bir tanesinin dersler ve akademik sorumlulukları olduğunu göstermiştir. Bu yüzden çocuklar yazın çok daha kaygısız ve rahat olurlar. Ancak çocukları tamamen plansız programsız bir şekilde kendi hallerine bırakmak doğru değildir. Özellikle 3 ay süren bir tatilin ardından çocukların okula tekrar adaptasyon yaşaması zor olmaktadır. Küçük planlamalar, çocuğun gün içerisinde neler yapacağını bilerek hareket etmesini sağlar.  Bir programa uymak çocukların okula uyumunu kaybetmemelerine yardımcı olur. Örneğin; her sabah kahvaltıdan önce bahçeyi sulamasını istemek, öğle yemeğinden sonra kitap okuma saati yaparsınız, akşam üstüde yüzmeye gitmesini söylemek gibi.


3- Bu yaz yeni bir şeyler denemesini desteklemelisiniz!


Çocuklar okula gittiği süre zarfında ne yazık ki kendilerine ayıracakları çok fazla zamanları kalmıyor. Yaz tatillerinde çocuklara yeni aktiviteler bulmalısınız bu sosyal ilişkilerini gerçekleştirmeleri için harika bir fırsattır. Örneğin, çocuğunuzu keman, bale, basketbol, yüzme,tenis, piyano gibi kurslara yazdırabilirsiniz. Bu kurslarda çocuğunuzu destekleyebilirsiniz. Akademik beklentilerin en aza indirgendiği yaz tatillerinde çocuklar stresten oldukça uzaktırlar. Bu tür faaliyetler çocuklara daha fazla keyif verir ve yeni arkadaşlar edinirler. Bu aktivitelerle çocuğunuzun özgüveninin gelişmesiyle çocuklarınıza destek vermiş olursunuz.


4- Teknolojiye erişimlere sınır getirin!


Bütün günü evde geçiren çocuklar bir zaman sonra sıkılmaya başlarlar. Hele dışarı sıcaksa ve evde de yapacak bir şey yoksa her fırsatta televizyona ve bilgisayara koşarlar. Çocukların gün boyunca teknolojik aletlerle vakit geçirmesi yaratıcılıklarını olumuz yönde etkiler ve küçük olan çocukların dil gelişimlerinin ilerlemesini durdur. Bu yüzden bilgisayar oynama ve televizyon seyretme saatleri belirlenmeli bu saatler dışında başka aktivite yapılmalıdır. UNUTULMAMALIDIR ki; çocuğunuza televizyon izleme ve bilgisayar oynamaya izin vermediğiniz zamanlarda sizlerde televizyon ve bilgisayardan uzak durmalısınız. Diğer türlü çocuk haklı olarak kendisinin sınırlndığı bir şeyi neden anne ve babasının yaptığını sorgular ve kurallara karşı çıkmaya başlar.


5 - Ergenlikte çocuklarınız aile tatillerinden hoşlanmayabilir!


Ergenlik döneminde olan bir kızınız yada oğlunuz varsa, aile ile çıkılan tatillerden hoşlanmayabilir evde yalnız kalmak istediğini bile belirtebilir. Böyle bir durumda çocuğunuzu yaz kampları, dil okulları gibi yaşıtlarıyla vakit geçirebileceği güvenli bir yere göndermek daha doğru bir tercihdir. 


KAYNAK: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال