İnsan vücudundaki yağ dokusunda yer alan iyi huylu olabilen kitlelere verilen genel ad olan Lipom, tedavi edilmediği vakit kötü huylu kitleye dönüşerek kişide istenmeyen sonuçlara neden olur. Çoğunlukla iştahsızlık, sürekli tok olma hali ve bağırsak sistemindeki anormal değişim lipom hastalığının belirtileri başında gelir. Gözle görülebilen yerlerde çıkabildiği gibi iç organlarda da gözlenen lipomlar, zaman içerisinde iltihaplı bir hal alıp kanser hücrelerine de yol açabilirler.
Enfeksiyon riski hemşirelik bakımı
İyi huylu olduğuna aldanmayın!
Halk dilinde yağ bezesi olarak bilinen lipom, vücutta bulunan yağ dokularının içindeki iyi huylu kitlelerdir. Çoğunlukla kişiye zarar vermediği için, geç farkedilen yada önemsenmeyen lipomlar, yumuşak olmakla birlikte ağrıda vermez. Yapılan araştırmalara rağmen neden oluştuğu halen saptanamayan lipomlar, zamanla büyüyerek iltihaplı bir hale gelebilir ve sorun yaratmaya başlayabilir.Çoğunlukla iştahsızlık ve sürekli tok olma hissinin yanısıra bağırsak düzensizliği olarak kendini gösterir.
Gözle görülebileceği gibi ultrason çekimleri ile de tespit edilen lipomların kesin tedavi şekli cerrahi müdehale ile olur. Küçük ve iyi huylu lipom halinde iken müdehale edilerek, ileride daha ciddi sonuçlara neden olabilecek kötü huylu lipomlara dönünüşmesini engellemek önemlidir.
İç organlarda da karşılaşılıyor!
Çoğunlukla 20 ile 40'lı yaşlarda gözlenen lipomlar bazen iltihaplı olur. İltihaplı olan bu yağ bezeleri çok ağrı verir ve serttir. Deriye yapışık olmayan lipomlara dokunduğunuzda hareket ettirebilirsiniz.Vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilen bu yağ bezelerine sıklıkla, omuzlarda, kasıklarda, ensede ve sırt bölgesinde rastlanır. Gözle görülebilen yerlerin dışında iç organlarda da çıkabilen lipomlar özellikle, sindirim sistemine bağlı organlarda, memede ve karın boşluğunun dışında kalpde de olabilir.
Bağırsak tıkanmalarına yol açıyor!
Bağırsak içinde konuşlanan yağ bezeleri dikkate alınması gereken türden lipomlardır. Kendisini burada kanama ile belli eden lipomlar, bağırsak tıkanmalarına da neden olur.Tam olarak neden oluştuğu bilinmeyen Lipomların, genetik özelliğinin bulunduğu ifade eden uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının yada metobolizmaya bağlı gelişimlerinde bu rahatsızlıkta etken olabileceğini vurguladı.
Bağırsak düğümlenmesi nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Önemsiz sandığınız beze kanser nedeni olabilir!
Tehlikesiz görülen yağ bezelerinin zaman içinde size ne gibi bir zarar vereceğini bilemeyeceğinizden öncelikli olarak bir uzmana başvurarak gerekli tahlilleri yaptırmanız sağlığınız açısından oldukça önemli. Önceleri küçük zararsız gördüğünüz bezeler zaman içerisinde iltihap oluşturup kötü huylu lipomlar haline gelebileceğine dikkat çeken uzmanlar, kanser hücresi taşıyan lipomların sessiz ve ağır büyüdüğünü belirtti.
İlgili içerikler;
Hemoroid hakkında bilinmesi gerekenler
Ameliyat sonrası (postoperatif) hemşirelik bakımı
Boyun ve beldeki kireçlenmeler gençlerde de olur mu?
KAYNAK: Hemsire.Com