Vajinal akıntı neden oluşur?

Vajinal akıntı kadınlarda sık sık rastlanan bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu durumun daha az olması veya hiç olmaması nelere bağlıdır?

Vajina akıntı kadınlarda ergenlik dönemi ile birlikte başlayan bir durumdur. Genellikle herhangi sorun olmayan beyaz, şeffaf ve kokusuz bir akıntı halindedir. Akıntının renginde veya kokusunda bazen farklılık olabilir.


Vajinal akıntılar kadınların en çok sağlık merkezlerine başvurma sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan bir durumdur.


Özellikle yaz aylarına girmekte olduğumuz şu dönemde bir takım hijyenin kurallara tam dikkat edilmeyince vajinal akıntı sıkıntısı ile gelen hasta sayısı oldukça artmaktadır. Genellikle yaz aylarında kirli havuz suları, mayo ve bikinin üzerinin ıslak kalması gibi durumlarda vajinal akıntı şikayeti baş gösterir.


Vajinanın ıslak olması normal midir?


Vajina, atnatomisi gereği ıslak olmak zorundadır. Buranın ıslak olmasının en büyük yararı cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaktır. Eğer vajina bölgesi kuru olursa çok ağrılı ve sancılı bir cinsel ilişki yaşanır.


Ayrıca adet dönemi içerisinde yumurta çatlaması günlerine denk gelmekte olan 12.-14. gunlerde vaginal akıntıda belirgin bir miktarda artış olmaktadır, bunun sebebi de cinsel ilişki sırasında vagene boşalan meninin içerisindeki spermin rahim kanalından kolay bir şekilde geçebilmesi ve tüplere ulaşıp yumurtayı döllemesidir.


Yapılan yanlışlar nelerdir?


Cinsel ilişki sonrasında bayanların fazla yaptığı hata vajina içini duş başlığı ile şiddetli bir şekilde su püskürtmektir. Bu durumda sağlıklı olan vajina florasının su ile beraber atılmasına neden olmaktadır.


Vajinanın doğal florasının bozulmasınma neden olan diğer faktörler;


  • Normalden daha uzun süre devam eden adet kanamaları

  • Rahim içi araç kullanılması

  • Vajina bölgesini sık sık yıkama vs.


Vajinal akıntıya neden olan enfeksiyonlar nelerdir?


1 - Bakteriyel Vaginosis: Laktobasillerin az olması nedeniyle bozulan florada etkili olup çoğalan özellikle Gardnerella vajinalisin vagen içerisinde artması ile oluşan istenmeyen kötü kokulu akıntılara neden olan bir enfeksiyon çeşididir.


2 - Candidial Vaginit (Mantar): Vajinada Candida adı verilen mantar enfeksiyonu da en sık antibiotik kullanımının ardından, gebelikte, şeker hastalarında ya da vücut immun sistemi( bağışıklık direnci) bozulmuş kişilerde örneğin, kanser tedavisi görmekte olan hastalarda daha sık görülmektedir. Cinsel yolla pek geçmemektedir.


3 - Trichomonas Vaginalis: Diğer bir vajinal enfeksiyon ve akıntı nedenidir. Cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Çok fazla miktarda sarı-yeşilimsi akıntı yapmaktadır, akıntı çok kötü kokulu olur. Akıntı sebebitle yanma ve kaşıntı belirgin bir şekilde vardır. Kasıklarda ağrı olabilmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال