Gebelik aşamasında karşılaşılan en çok rastlanan problemlerden bir tanesi erken doğum tehlikesidir. Erken doğum sakatlık oluşmadan önce yeni doğan ölümlerinin yüzde 75 inin nedenlerinden biridir. Erken doğan bebekler yaşadığı süre boyunca sıkıntılar çekebilir. Tek başlarına yaşamaya henüz hazır olmadıklarından ciddi hastalıklara yakalanabilirler veya ölüm gerçekleşebilmektedir.
Erken doğum sorunlarının ciddiyeti bebeğin ne kadar süre ile erken doğduğuma bağlıdır. Ne kadar erken doğarsa durum o kadar ciddileşir. 25. Gebelik haftasından önce doğan bebekler genellikle problemli olan bebeklerdir. Erken doğum tehlikesi erken tanı ile saptanırsa bazen durdurulabilir ya da doğum geciktirilebilir. Bu gecikme ile erken doğuma sebep olabilecek halleri tedavi etmek ve bebeğin akciğerlerinin olgunlaşması açısından zaman kazanılabilir. Hamileliğinin erken doğum ile sonuçlanması halinde bebekte işitme ve görme sorunları okulda başarısızlık kronik akciğer hastalığı serebral palsy spastik çocuk görülme ihtimali daha fazladır.
Erken doğum belirtileri
Erken doğum kasılmaları gebeliğin 20. ila 37. haftaları arasında herhangi bir zaman dilimide olabilir. Durmaz ve zamanla daha sık, düzenli ve rahatsız edici olabilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken erken doğum belirtileri;
- Kasık kemiğinin üzerinde menstrüel benzeri kramplar
- Leğen kemiği, uyluk veya kasıklarda basınç veya ağrı hissi
- Bel veya sırtta müphem ağrı ya da basınç
- Bağırsak krampı ya da ishal
- Vajinal akıntının artmış olması
- Vajinadan sulu, pembemsi veya kahverengi akıntı oluşması veya kan gelmesi
Bu belirtilerden bir tanesini veya bir saat içerisinde dörtten fazla kasılma yaşanırsa, derhal doktorunuzu aranmalıdır. Kontrol için gelmeniz istenebilir veya doktorunun kasılmalarınızın zamanını bilmek isteyebilir. Kasılmaları (uterusta sıkılaşma ve gevşeme) parmak uçlarını hafif bir şekilde karnınıza koyarak hissedebilirsiniz.
Erken doğum için risk faktörleri ve sebepleri
- Annede oluşan kansızlık
- Gebenin ilaç bağımlılığı
- Bi önceki gebeliğinde erken doğum yapanlar.
- Bi önceki gebeliğinde ölü doğum yapanlar.
- Rahimde oluşan şekil bozuklukları ve anormallikler
- Annede depresyon veya stres olması
- Aşırı fiziksel aktivitede bulunmak
- Çoğul hamilelikler
- Emr(zarların erkenden açılması veya suyun gelmesi)
- Gebelik esnasında oluşan yüsek tansiyon
- Rahim ağzı ile ilgili ameliyat geçirilmesi
- Amniyon sıvısının fazla veya eksik olması
- Doğumlar arasındaki sürenin kısa olması
KAYNAK: Hemsire.Com