Uykusuz kalanlara kötü haber

Uykusuz kalan beyinin kendini tüketmeye başladığını biliyor muydunuz? Uykusuz kalmanın ne kadar tehlikeli olduğunu bu yazımızdan öğrenebilirsiniz?

Yeni bir araştırmaya göre Araştırmacılar laboratuvar farelerini inceleyip ''temizleme'' hücrelerinin, uyku bozukluğu sebebiyle daha aktif olduklarını keşfettiler. Astrosit adı verilen bu hücreler, uykusuzluk sebebiyle beyinle olan bağlantıları zayıflar ve parçalanır böylelikle beyindeki hücreleri temizlerler.


Baş bilim yazarı Michele Bellesi New Scientist'e yaptığı konuşmada; "Sinirlerin bu kısımlarının astrositler tarafından uyku kaybı nedeniyle tüketildiğini ilk kez görüyoruz. "İtalya'nın Marche Politeknik Üniversitesi'ndeki araştırma ekibine göre bu durumun gerçekten endişelendirici olduğunu belirtti.


"Onlar eski mobilyalar gibidirler." dedi Michele. "Muhtemelen daha fazla dikkat ve temizliğe ihtiyaç duyarlar." Ancak, uykudan mahrum bırakılan beyinlerin Alzheimer'e yol açan canice bir faaliyet gösterdiğini de ekledi. Uykusuz farelerde, mikroglialler adı verilen beyin hücreleri daha aktifti.


Michele, "Alzheimer ve diğer nörodejenerasyon formlarında sürekli mikroglial aktivasyonun gözlendiğini zaten biliyoruz." dedi. Çalışma, bir gecede alınması gereken uykunun en az 6 saat olması gerektiğini ve daha az uykunun diyabet, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıklara yol açacağını gösterdi.


Araştırmacılar, kan basıncının yükselmiş olduğu veya zayıf glikoz metabolizmasına sahip olan insanlarda uykusuzluğun etkisinin özellikle daha güçlü olduğunu belirtti.


Çalışma, hasta raporlarına dayanmak yerine bir laboratuvardaki uyku süresini ölçmek suretiyle ortak bir kalp hastalığı risk faktörü kümesine sahip kişiler için ölüm riskinde uyku süresinin etkisini incelemekteydi.


Araştırmacılar rastgele, ortalama yaşları 49 civarında olan, uyku laboratuvarında bir gece geçirmeyi kabul eden 1.344 yetişkin seçtiler.
yapılan testler sonucunda, katılımcıların yüzde 39.2'sinde, birlikte kümelenen metabolik sendrom olarak bilinen en az üç risk faktörü içerdiğini tespit edildi.


Vücut kitle indeksinin önemli bir rol oynadığı bu araştırmada, ortalama 16.6 yıllık uzun bir izlemenin  sonucunda ölenlerin vücut kitle indeksi 30'dan yüksekti. Ancak en önemli etkenin her zaman uyku süreci olduğundan, herhangi bir rahatsızlığı görünmeyen  insanlar da az uyku sebebiyle, diğer insanlardan 2 kat daha fazla ölüm riskine sahip  oldukları görüldü.


Yapılan araştırma sonucuna göre;


Uykusuz kalmak ömrü kısaltmaktadır. Aynı zamanda uykusuz kalmak kişinin obezite olma ihtimalini artırmaktadır. Hem uykusuz kalmak hem obez olmak ömrü çok daha fazla kısaltmış oluyor.


Uzmanlar uzun vadede uykuyla vücudun yenilenmesinde etkisi olan doğal bir kimyasalı arttırmak suretiyle beyin hücrelerini koruyan bir ilaç geliştirilebileceğine inanıyor.


KAYNAK: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال