Tüp bebek tedavisinde artan embriyoları bakın ne yaptılar

Bizim göbek bağını kesip sakladığımız gibi Batı'da çok tuhaf bulacağımız yeni moda saklama yöntemleri yayılmaya başladı. Embriyodan yüzük yapanlar piyasa çıktı bile!

Bebeğinizle ilk ve en önemli bağlantılardan bir tanesi olan göbek bağını kesip saklamak bizim kültürümüzde oldukça yaygınken, Batı'da çok tuhaf bulacağımız yeni moda saklama yöntemleri yayılmaya başladı. Embriyodan yüzük yapanlar piyasa çıktı bile, haydi gelin birlikte inceleyelim.

Bu moda ilk olarak anne sütüyle başladı. Anne ve bebek arasındaki sembolik olarak bir bağ olan anne sütünü mücevhere dönüştürerek başladılar.

Kelly Howland isimli tasarımcı, anne sütünü çeşitli bazı işlemlerden geçirerek takıya dönüştürmeyi başarmıştır. Hatta bebek ve annenin saçından almış olduğu tutamları da taşın iç yapısına yerleştirdi.

Bu tarif o kadar çok ilgi gördü ki insanlar evde kendileri de yapsınlar diye tarifler, metodlar hazırlanmaya başladı.

Bu yöntemler de internette ilgi odağı oldu!

Bu olay internete yayıldıktan sonra  anne sütüyle yetinmediler. Şimdi de tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olanların kullanılmamış embriyolarını nasıl değerlendireceklerini buldular.

İlk olarak nasıl başladı

Bu akımın başlaması Avustralya’da bir firmanın müşterilerine saç, plasenta, yakılmış kişinin külleri, anne sütü, ve göbek bağı gibi biyolojik materyallerden mücevherat seçenekleri sunmasıyla başladı. Ancak bunlar yeterli gelmedi, sıraya embriyo da eklendi.

Tüp bebek tedavi esnasında oluşan embriyoların hepsi kullanılamıyor, yedekte tutulanlar her ihtimale karşı bekletiliyor.

Bu tedavi çeşidinde, sperm ile yumurtanın laboratuvar ortamında döllenmesiyle embriyolar oluşmaktadır. Kadın rahmine transfer edilenlerin haricinde yedekte tutulanlar da olabilmektedir ve bunlar eğer  çift kabul ederse dondurulabiliyor, ya da çöpe atılıyor.

Embriyonun takıya dönüşme durumu ise oldukça yeni ama yaptıranlar hızla artış gösteriyor. Fiyatları 80-600 dolar arasında değşişmektedir.

Baby Bee Hummingbird şirketinin kurucusu olan  Amy McGlade, insana ait farklı parçalardan takılar ve aksesuarlar üretebildiklerini söylüyor. Hatta bir süre önce embriyoya için de üretime başladıklarını belirtiyor. Fiyat detayları bile var.

Tabiki bu embriyolar canlı değil!

Takı yapmadan önce aslında fazla embriyolar, 3 farklı şekilde tutuluyorlar. İlki embriyonun bir daha bebek yapmak adına dondurulması ki bu oldukça pahalı bir yöntem, ikinci yöntem ise bilimsel amaçlarla bağışlanması, üçüncü yöntem ise  de imha edilmesi. BağlantıGenelde imha edilen embriyoların takı yapılması da imha etmek yerine değerlendirmek amacıyla yapılıyor. Yüksek ısı ve işlemlerinin ardından  külleştirilen embriyolar bunun ardından taşlaşarak takıya dönüştürülüyor.

Türkiye'de ne kadar embriyo var bilmiyoruz ancak dünyada sayısı artıyor ve insanların bunun etik bir çözümünü bulmaya çalışıyor.

Bu konuda tartışmalar devam ediyor.

Embriyo canlı ve kutsal bir şey midir? Embriyo dondurulmalı mıdır? İmha mı edilmelidir? Türkiye'de genellikle imha ediliyorlar. 2015 tarihli bir New York Times haberine göre ise, ABD’de 2002’de 400 bin, 2011’de 612 bin dondurulmuş embriyo olduğu belirtirken, bu rakamın günümüzde yaklaşık 1 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Aynı haberde, dondurulan embriyoları yıllık saklama fiyatları 300-1,200 dolar arasında değişmekte olduğu yazıyor. BağlantıGörünen o ki dünya bu mücevherlere ilgi gösterirken bir yandan da etik mi değil mi tartışması uzun süre devam edeceğe benziyor.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال