Soğuktan dolayı dişleriniz sızlıyor mu?

Dişler neden sızlama yapar acaba bir şeyleri hatalı yapmış olamaz mıyız?

Dişlerimiz neden sızlar?

  • Hatalı yapılan diş temizliği

  • Yanlış beslenme alışkanlıkları

  • Diş sıkma diş gıcırdatma

  • Strese bağlı olarak oluşan diş hassasiyetleri

Soğuk ortamlarda veya ani ısı değişimlerinde dişler sızlamaya başlar.

Burun tıkanıklığının diş sağlığına etkisi var mıdır?

Özellikle kış aylarında veya ani ısı değişimi olan ortamlarda ya da mevcut bir rahatsızlık sebebiyle burun tıkanıklığı şikâyetlerinde artış görülebilir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları da burun tıkanıklığın oluşması ile  beraber ağız solunumuna sebep olabilir ve buna bağlı ağız kuruluğu görülebilir. Burun solunumu yapamayan kişide havadaki mikroorganizmalar kolaylıkla ağza ulaşabildiği için diş çürükleri ve diş eti problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Dişimizi doğru fırçalamayı biliyor muyuz?

Diş fırçasının özelliklerine çok dikkat edilmelidir. Halk arasında “yumuşak fırça iyidir” tarzında yanlış düşünceler mevcuttur. Fırçanın ne çok sert ne de çok yumuşak olması tavsiye edilmez.. Doğru seçilmeyen fırça,  olması gerekenden fazla kullanılan diş macunu ve gereğinden çok sert fırçalama diş yüzeyinde aşınmalara sebep olabilir.

Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek dişlerinizi koruyun!

Şekerli veya şeker içermeyen tüm asitli içecekler, taze sıkılmış olan ve  hazır meyve suları, bazı meyveler ve gazlı içecekler ciddi bir şekilde dişlerde erozyona yol açabilir. Asitli içecekler içilmesinin hemen ardından dişler en kısa sürede temizlenmelidir ancak asit nedeniyle yumuşayan diş minesi fırçalama ile zarar görebilir. Bu sebeple diş hemen fırçalanmamalıdır. Tükürük üretimini artırdığından şekersiz sakız çiğnenmesi ya da suyla ağzın çalkalanması asidik olan ortamın temizlenmesini sağlamaktadır.

Bruksizm hastalığına dikkat!

Hastalığın psikolojik ve fizyolojik nedenleri vardır. Diş sıkma ve gıcırdatmanın sebepleri arasında stres önemli bir  faktördür. “Malokluzyon”  adı verilen dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozuklukların oluşması, kapanış bozuklukları da bu durumun nedenleri arasındadır. Bruksizmli vakalarda semptomlar uzun sürede  ortaya çıkar ve bunlar çıkana kadar kişi durumunu farkında olmayabilir. Düzenli yapılan diş kontrolleri esnasında durum hekim tarafından fark edilip gerekli önlem ve tedaviler yapılabilmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال