SMA hastalığı nedir? Tedavisi var mıdır?

Sinir sisteminin tahrip olmasıyla kaslarda gözlenen erime ve işlevini yitirme hastalığı olan SMA yani ''Spinal Müsküler Atrofi''  çoğunlukla bebeklerde gözlenen bir hastalıktır.


Sinir sisteminin tahrip olmasıyla kaslarda gözlenen erime ve işlevini yitirme hastalığı olan SMA yani ''Spinal Müsküler Atrofi'' çoğunlukla bebeklerde gözlenen bir hastalıktır. Evre evre gelişen bu hastalığa yakalanan bebeklerin iyileşme oranı neredeyse yok gibi.

Bebeğin yaşamı boyunca rahat edebilmesi ve yaşam kalitesinin artması için yapılan işlemler ise çokda fazla değil. Son zamanlarda sosyal medyada bu hastalığa dikkat çekmek ve SMA'nın önüne geçebilmek için alınması gereken tedbirler ise sürekli dillendiriliyor.


Kasları öldüren hastalık SMA

Gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılan SMA ''Spinal Müsküler Atrofi'' sinir sisteminde oluşan tahribat nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Omiriliğin ön boynuz adı verilen bölümünde hareket etmeyi sağlayan sinir hücrelerinin deforme olmasıyla baş gösteren SMA dört evrede görülür.

Çoğunlukla bebeklerde gözlenen bu rahatsızlığın evreleri hastalığa yakalanılan yaş ve yapılan hareketlerin sayısına göre belirlenir.


SMA evreleri hareketlerin ölçüsüne göre belirleniyor

SMA tip 1: Gevşek bebek hastalığının en zor ve düzelmesi mümkün olmayan evresidir. Bebekken başlayan ve yaş ilerledikçe kasların bir çoğunun kullanılamaz hale geldiği  bu evrede bebek başını dahi kaldıramaz.Bu evrede bebek yutkunma işlevini dahi yerine getiremez hale gelir.



SMA tip 2: Hastalık doğumdan 6 ile 18 aylar arasında gözlenir ve hasta yanlız başına yürüyememe durumdadır.Omurgada skolyoz yani eğrilik baş gösteririr ve zamanla çocuklarda solunum yolu hastalıkları sıklıkla gözlenir.


SMA tip 3: 18 aydan sonra Gevşek Bebek Hastalığı belirtilerini gösterir ve ileriki dönemlerde yürürmekte zorluk yaşar. Yaş ilerledikcede hayatını tekerlekli sandalyede geçirmek zorundadır. Bu tip SMA hastalarında solunum sıkıntısı gözlenmez.


SMA tip 4: Yetişkin dönemde görülen bu evrede diğer evrelerdeki gibi büyük sıkıntılar yaşanmaz.


SMA hastalarında çoğunlukla nefes almayı rahatlatacak tedavi yöntemleri uygulanır. Çünkü zamanla nefes almayı sağlayacak solunum yollarındaki kasların işlevi yitirmesi çocuklarda ciddi problemler yaratır. Öte yandan cerrahi müdehale ile fayda sağlanabileceğine inananılan skolyoz yani omirilik eğriliğine müdehalede de bulunulabilir.

Skolyoz ameliyatı için eğrilik derecesinin 40 dereceden 50 dereceye kadar olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu müdehale ile omurganın tamamen düzleşmeyeceğini sadece hafifletilebileceğini ifade etti.


SMA tedavisi araştırılıyor

Anne ve babada ki bozuk genlerin çocuğa geçmesi ile birlikte ortaya çıkan bu rahatsızlıkta alınacak önlemlerin başında bebek sahibi olmak isteyen anne ve babaların önceden test yaptırmaları geliyor. Hastalığını tedavisi yapılan tüm araştırmalara rağmen halen bulunmamakla birlikte, sadece hastayı yaşamı boyunca rahatlatacak bir takım yöntemlerde uygulanabiliyor.


İlgili içerikler;

Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir?

Çocuk felci tehlikesi devam ediyor

Çocuklarda romatizma ve tedavisi


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال