Sedef hastalığı nedir? Tedavi süreci nasıldır?

Sedef hastalığı kronik seyirli bir hastalıktır. Dünyada yaklaşık % 1-3 oranında görülmektedir. Genellikle otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibarende görülebilir. Vakaların % 30 unda aile öyküsü vardır. Sedef hastalığı, en bilenen hali olarak deride oluşan kırmızı ve döküntü şeklinde kendini gösterir.


Sedef hastalığı diğer deri hastalıkları ile karıştırma olasılığı çok yüksektir. Sedef hastalığı;

  • Egzama

  • Kaşıntıya bağlı alerjik hastalıklarla karıştırılabilir.


Sedef hastalığı belirtileri

Derinin hafif kızarıklar ile üzerinin kaplanması ve ilerleyen zaman da bunun büyüyerek diğer bölgeleri kaplamasıdır. Kepeklenmiş bir görünüm oluşur. Bilindiği gibi sadece elde ya da ayakta oluşabilen değil farklı kısımlarda da baş gösterir. Sedef hastalığı sadece deri hastalığı olarak kabul edilmemelidir.

Burada bağışıklık sisteminin çok önemli bir rolü olan ve sistematik etkilerinin bulunduğu unutulmamalıdır. Bazı faktörler olsa da nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yine de belli başlı bulgularla bazı sıralamalar yapılabilir.



Sedef hastalığı nedenleri

Sedef hastalığı sadece deriye has özellikler taşımamaktadır.

  • Bağışıklık sistemi, genetik nedenler ve çevresel faktörler bu durumun oluşmasında etkili sebeplerdir.

  • Bazı hastalıkların ilaç kullanımı da bu hastalığı tetiklemektedir.

  • Mevsimsel değişiklikler

  • Travma

  • Depresyon

  • Kalp hastalıkları

  • Obezite de tek başına sedefin nedeni olarak gösterilebilir.

Sık olarak 20-30 yaş aralığında görülmektedir. Tabi ilerleyen yaş grubu da risk altındadır. Vücudun her yerine yayılmış olan kızarıklıklar eklemlerin hareketsiz kalmasına neden olur. Erken tedavi süreci uzarsa kalıcı eklem bozukluklarının sebebi olabilir.


Sedef hastalığı tanı ve tedavisi

Sedef hastalığını diğer alerjik deri hastalıklarından ayırt etmek adına ilk olarak bazı testler yapılmalıdır. Sedef tanısı konulan kişiye çok gecikmeden tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmalıdır. Uzun süren bir tedavi süreci vardır. Farklı ilaç türleri, iğne ve ışık tedavisi ile kontrol altına alınan aşamaları vardır. Bunun yanında çeşitli kremler, d vitamin tedavisi, nemlendirici gibi önlem arz eden yöntemlerde tedavi sürecinde etkili olabilmektedir. Ek olarak bitkisel çözümler sunulabilmektedir.

Hastalar bazı mevsimler durumlara göre artış veya azalma görülebilir. Hastanın bu ilaçlara ek olarak kendisinin kontrol altına alması gereken durumlar oluşabilir. Bunlar sigara ve alkolün azaltılması, kişinin aşırı derecede kilo sorunu var ise kendisine diyet uygulaması ve doktor tavsiyesine uyması gereklidir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال