Siyatik nedir? Belirtileri nelerdir?

 Siyatik genellikle iskelet sistemi ile alakalı bir durumdur.

Siyatik Nedir?

Üst bacağın arka kısmı, arka bacağın dış tarafı ve siyatik siniri boyunca yayılmakta olan ağrıya siyatik denir

Siyatik Hastalığının Belirtileri

Ağır kramlar, kalça ve bel bölgesindeki uyuşması sıklıkla görülen bacak ve bel ağrıları sertleşmeler, otururken ve yürürken üst bacakta sürekli geçemeyen nükseden ağrılar hastalığın belirtilerine işarettir.

Siyatik nedenleri

Siyatiğin çok çeşitli nedenleri vardır. Başlıca;

  • Omurgada oluşan kireçlenme
  • Omurga tümörleri
  • Bel fıtığı
  • Omurgadaki enfeksiyonlar
  • Doğum sonrası rahatsızlıklar
  • Omurganın alt kısmındaki kırık, çıkık veya zedelenmeler
  • Leğen kemiklerindeki veya bu bölgedeki yakın organlarda hasarlanmalar
  • Gut hastalığı

Siyatik Hastalığının Teşhis ve Tedavisi

Öykü ve fizik muayene siyatik teşhiste önemli bir parçadır. Hastaların çoğunda tıbbi yardım gerekmektedir. Bu tedavide en önemli nokta yatak istirahati, hareketleri belli bir duruma göre sınırlandırmaktır. Enflamasyonu önleyen ilaçlar ve fizik tedavi oluşturulur. Fizik tedavi ve doktorun verdiği germe ve güçlendirme hareketleri hastanın işine dönmesinde çok etkilidir.

Fizyoerapistler size duruş şekliniz, vücut mekaniğiniz ve uygulayacağınız egzersiz programı hakında bilgi verecektir. Isı, ultason, elektriksel uyarım, hidroterapi, ve masaj tedavisi en çok kullanılan tedavi yöntemlerindendir.

4. ve 5. Bel omurları arasından çıkmakta olan, buradan topuklara kadar uzanmakta olan siyatik adı verilen sinirde görülen ağrılı bir hastalık türüdür. Siyatik ağrısı kendisini ik şekilde belli eder. Ya devamlı gelen hafif ağrılar şeklinde olarak ya da arada nadiren gelen şiddetli ağrılardır. Ağrılar siyatik sinir boyunca kalçadan topuğa kadar uzanabilmektedir.

Siyatik ağrısı bazen bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Ağrının karıştırılmaması için hasta sırt üstü yatırılarak, bacak gergin bir halde iken yavaş yavaş yukarı kaldırılır. Bu esnada uyluğun arka tarafında bacağa hatta ayağa kadar ilerleyen kasıntı şeklinde bir ağrı var ise siyatik ihtimali kesinleşir.

Kaynak: Hemsire.com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال