Menopoz belirtileri nelerdir?

Bayanlarda üremenin sonra ermesi anlamına gelen menopoz ne zaman görülür? Belirtileri nelerdir?

Adet dönemi(menstrüasyon) bayanlarda rahmin iç yüeyinin kaplayan ince mukus zarının, salgılarının, sekresyonun ve bir miktar ka ile birlikte vajinadan boşalması vakasıdır.

Kadınlarda adet döngüsü ortalama olarak 28 günde birdir. Bir kadın adet döngüsü boyunca yaklaşık 40ml civarında kan kaybeder.

Menopoz nasıl ortaya çıkar?

Menopoz yumurtalıkların görevlerini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıkların ortalama ömrü 35 yıl civarındadır. Bu süreden sonra çalışamaz hale gelmeleri yaşlanmasının doğal sonucudur. Bayanlarda üretkenlik olduğu yıllar içerisinde yumurtalıklarındaki foleküller olgunlaşır ve hipotalamik-hipofizer aks stimülasyonu sayesinde yumurtalarını düzenli olarak bırakırlar. Menopoz yaklaştığı zaman  foliküllerin önce bir kısmı, zamanla tamamı yumurta bırakamaz hâle gelebilirler. Bu durum âdet düzenini dengesiz hale getirir. Âdet kanamaları gecikmeye ya da sıra atlamaya başlar. Bu durumda belirtiler bazen hamilelik ile karıştırılabilir. Âdet araları iyice uzar. Bâzı kişilerde kanamanın miktarı azalırken, bâzı kişilerde aşırı kanama görülebilmekedir. Şanslı bir azınlıkta ise âdet kanamaları menopoza girince aniden kesilir.

Menopozun belirtileri

  • Adet düzensizliği


En önemli belirtilerden bir tanesidir. İlk zamanlar hamilelik ile karıştırılabilir.

  • Ani ateş basmaları


Ânî bir şekilde ateş basması genellikle göğüste bir ısınma hissiyle meydana gelir. Oradan boyuna, yüze ve bazen de tüm vücuda yayılabilir. Bazen ateş hissiyle birlikte iğnelenme hissi de görülür. Yüzde ateş basması sonucu meydana gelen kızarıklık başkaları tarafından rahatlıkla fark edilebilmekedir.

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi

Gerginlikten ve stresten dolayı olmaktadır.

  • Kilo değişiklikleri

Troid faaliyetlerindeki değişiklik ile meydana gelebilmektedir.

  • Menopoz ortalama kaç yaşlarında görülür?

Menopoz ortalama 45 yaş civarında görülmektedir. Ancak bu dönemin 40-50 yaşları arasında olması da normaldir.

Erken menopoz

Adetten kesilme 40 yaşından erken gerçekleşmişse "erken menopoz" olarak tanımlanmaktadır. Erken menopoz tıbbi literatürde "prematür menopoz" olarak da geçer.

"Prematür Ovaryen Yetmezlik" (POF) nedir?

Menopozun 30 yaşından daha erken meydana gelmesi durumuna ise "Prematür Ovaryen Yetmezlik" (POF) veya "Prematür Over Yetmezliği" adı verilir. Bu şekilde yumurtalıkların çok erken dönemlerde  tükenmesi kadınlarda psikolojik ve fizyolojik yönden pek çok problemi de beraberinde getirir.

Prematür Ovaryen yetmezlik (POF), mutlaka sebeplerinin  araştırılması ve uygun tedavilerin başlanmasını gerektiren bir haldir.

KAYNAK: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال