Sinir sistemi içerisinde Beyin, beyincik, omurulik, omurilik soğanı varıdr. Bu bölgeyi etkisi altına alan hastalıklara sinir sistemi hastalıkları olarak bilinmektedir. Sinir hastalıklarına etki edecek olan hastalıklar yapısal veya fonksiyonel olarak oluşabilmektedir.
Sinir sisteminde periferik, merkezi ve otonom sinir sistemi olarak ikiye ayrılmaktadır. İnsan vücudundaki diğer hücreler hayatın her safhasında kendini yenileme özelliğine sahipken sinir hücreleri yani nöronlar hasar gördüklerinde yenilenmezler veya çok küçük bir miktarı yenilenebilir.
Sinir hastalıkları farklı sebeplerden dolayı gelişebilir. Bu hastalıklar doğuştan olabileceği gibi bazı kazalar sonucunda, zehirlenme, travma ve iltihapgibi nedenlerden dolayı da olabilir.
Sinir hastalıklarının hangi belirtileri vardır?
Sinir sistemindeki farklı faklı hastalık süreçlerinin sonucunda ortaya çıkmakta olan ve birbiri ile ilişkili görünen belirtilerin hepsi sendrom olarak tanımlanır. Tıpta hastalıkların sebepleri belirlenirken, psikomatik ve somatik rahatsızlık belirtileri arasındaki ilişki gözlemlenir. Fiziksel ve psikolojik ve bu hastalıkların sebepleri belirlenir.
Hastada oluşan psikolojik etkenler fizyolojik belirtilere sebep olmaktadır. Aynı zamanda tam ters önerme de doğrudur. Bu sebeple bir hastalık sinir ilaçları ile desteklenmesi gerekiyorsa, bu etkilerin dikkate alınması gerekmektedir.
Sinir hastalıklarının belirtileri sebebi kişilerin psikolojik savunma mekanizmasına, göre farklı şekil ve şiddetle meydana gelebilmektedir.bu bozuluklardan bazıları fobi, anksiyete bozukluğu, çarpıntı, ceviz kabuğunu doldurmayan sebeplerden dolayı ağlama, gerekli gereksiz yerlerde sinirli olma, aşırı duyarlılık gibi nedenler olabilmektedir.
Bazı durumlarda kişiler toplumla bağlantısını keserek yalnız kalmayı tercih edebilmektedir. Bazı hallerde ise kişiler öz denetimini kaybetmektedir. Sinir sistemi rahasızlıklarında ruh hali geçişleri de olmaktadır.
Oluşan belirtiler psikotik özellikte ise düşüncelerde bozukluk, sanrılar, konuşma bozukluğu, hezeyanlar, gerçeklik duygusunun kaybedilmesi gibi haller yaşanabilir. Bu tür belirtiler akıl hastalığı olarak kabul edilmemelidir.
Sinir sistemi hastalıkların bazıları şunlardır;
Felç: Hareket sinirlerindeki zedelenme ya da kopma durumunda, bu organlardaki kaslara uyarı ulaştırılamaz. Kaslarda organı çalıştıramaz.
Akıl hastalığı: Bu temel düşüncelerde, davranışlarda, insan tabiatında normalde uymayan davranışlara, davranış bozukluklarına sahip kişilerde ortaya çıkabilir.
Menejit: Beyinle omuriliği örten zardaki iltihaplanmayla oluşmakta olan bir hastalıktır.
Kuduz: Bu rahatsızlık virüs etkisiyle ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmez ise sonucu kesin ölümdür. Bu yüzden çok tehlikeli bir hastalıktır.
Sara: Rahatsızlık beyin hücrelerinde ani bilinç kaybının oluşmasıyla yaşanmaktadır.
Parkinson: Bu sinir sistemi hastalığında mesajların sinapslardan atlamasına yardımcı olmakta olan kimyasal ileticilerin görev yapamadığı görülür. Bu vücutta bölgesel olarak titremelere, sarsılmalara sebep olur.
MS Multipl Skleroz: Bazı sinirlerde miyelin kılıfın parçalanması ve işlevini yapaması sonucunda oluşan bir sinir sistemi hastalığıdır. Konuşma, görme, sakarlık, titreme gibi etkiler ortaya çıkar.
KAYNAK: Hemsire.Com