Sedef hastalığı kış aylarında nasıl seyreder?

Cildin normalden iki kat hızlı olarak kendini yenilemesi ile ortaya çıkan  sedef hastalığı, nedeni hala tespit edilemeyen ve bağışıklık sistemine bağlı gelişen bir rahatsızlık türüdür.

Sedef hastalığı özelikle bahar aylarında başlayarak hız kazanan dökülmeler kış boyu kişide ilaç kullanmaması halinde büyük sıkıntılar yaşatır. Yazın güneşle birlikte etkisi azalan sedef, ömür boyu süren ve kalıcı tedavisi olmayan bir cilt hastalığıdır.


Nedeni belli olmayan hastalık!

Bağışıklık sistemindeki reaksiyon farklığından ortaya çıkan sedef hastalığı tedavisi halen bulunamayan ve ömür boyunca kişiyi terk etmeyen bir rahatsızlık türüdür. Dört hafta içinde normal bir cilt kendini yenilerken sedef hastalarının cildi, üç de kendi yeniler pullanma ve döküntüye neden olur.

Kaşıntı, kızarıklık ve beyaz döküntülere neden olan sedef yüzeysel cilt hastalığı olmaktan öte kimi zaman, iç organlara da sıçrar ve ciddi rahatsızlıklarada yol açar. Kalp romatizması gibi hastalıkların nedenlerinden biri olarakda görülen sedef hastalığı, görüntüsü nedeniyle kişinin yaşam kalitesinide etkiler.



Güneşten korkan hastalık!

Sedef hastalığı bahar aylarında hız kazanarak pullanma ve döküntülerde gözle görülür artışlar sağlar.Kış aylarında da çoğalan sedefdeki bu hareketliliğin nedeni güneş ışınlarına bağlı olmasıdır. Güneşin sedef hastalığında gerileme yarattığı tespit edilen bir gerçektir.

Soğuk hava, rüzgar ve güneşin azlığı nedeniyle artış gösteren sedef hastalığı, vücutta yayılma gösterir ve kuruluğundan dolayı kaşıntı ve ağrı verir. Bulunulan ortamdaki nem dengesinin bile sedef üzerinde etkisi vardır. Nem olan alanda sedefin ilerlemesinde gerileme gözlenir. Bu nedenle yaz aylarında güneş ve deniz suyu sedefi hemen hemen yok eder.


Sedef hastalığı nedir? Tedavi süreci nasıldır?


Yeme alışkanlığınızı değiştirin!

Sedef hastalığının kış mevsiminde gerilemesini ve durmasını sağlamak için doktorunuzun verdiği kortizonlu ilaçları düzenli olarak kullanmanız şart. Bunun yanısıra cildinizin süreki nemli olmasını sağlamanız çok önemli. Sedefi tetikleyen sebze ve meyvelerden de uzak durmanız da diğer etkili bir yöntem.

Sedefi tetiklediği açıklanan hayvansal ürünler tüketmemeniz domates, patlıcan ve kola başta olmak üzere tuz ve şeker tüketimini kesmeniz sedefin ilerlemesini önleyebilir.


Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir?


Sedefin çoğalmasındaki nedenlerden biride stres ve üzüntüdür. Sedef hastalarının stresden uzak durmaları ve kendilerini üzecek olayların içine girmemeleride lezyonların azalmasında önemlidir.


İlgili içerikler;

Deri bütünlüğünde bozulma hemşirelik bakımı

Derimiz ne işe yarar? Deri hastalıkları nelerdir?

Kış aylarında ortaya çıkan cilt hastalıkları ve tedavi yöntemleri


 KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال